Jake policijske i vojne snage od jutros su na ulicama Pariza, gdje je dosta mirno nakon sinoćnje serije terorističkih napada. (Dursun Aydemir - Anadolu Agency)

Trodnevna žalost u Francuskoj

U Francuskoj je proglašena trodnevna žalost, zbog niza terorističkih napada u Parizu u kojima je u petak navečer ubijeno 129 ljudi. Na snazi je i vanredno stanje, koje daje puno veće ovlasti vojsci i policiji.

U napadima su povrijeđene 352 osobe, od kojih je 90 u kritičnom stanju.

Podsjetimo, meta serije koordiniranih napada bili su koncertna dvorana, veliki sportski stadion, restorani i barovi.

Francuski predsjednik Francois Hollande okarakterizirao je napade kao barbarski čin, te obećao da neće proći nekažnjeno i da će Francuska uzvratiti udarac.

Državni pariski tužilac Francois Molins izjavio je sinoć da sve ukazuje da su napade izvela tri tima napadača i da su svi koristili “kalašnjikove”.

Policija je identificirala jednog napadača. Kako je saopćeno, riječ je o francuskom državljaninu, građaninu Pariza. Njegovo ime nije objavljeno.

Kod druge dvojice napadača nađeni su sirijski i egipatski pasoš.

U Briselu su jučer izvedene racije u okviru istrage napada u Parizu, za koje je odgovornost preuzela teroristička organizacija “Islamska država”. Uhapšene su najmanje tri osobe, koje se sumnjiči za umiješanost u ove napade.

Dok traje istraga, u Francuskoj su zabranjena sva javna okupljanja.

Brojne evropske zemlje također su povisile stepen sigurnosti i kontrole na granicama.

Osude terorističkih napada i izrazi solidarnost i saučešća francuskom narodu i predsjedniku Hollandeu uputili su brojni svjetski zvaničnici.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*