Francuski premijer: U ratu smo, uništit ćemo neprijatelja

Francuska je “u ratu” i “napast će svog neprijatelja”, organizaciju tzv. Islamske države kako bi je “uništila”, rekao je premijer Manuel Valls sinoć, dan nakon atentata u Parizu u kojima je poginulo 129 osoba.

“U ratu smo, napast ćemo tog neprijatelja kako bismo ga uništili u Francuskoj, u Europi i u Siriji i u Iraku”, rekao je Valls za TF1, garantujući da će francuski odgovor biti “na razini tih napada”.

“Taj rat se vodi na nacionalnom teritoriju i u Siriji”, ustvrdio je. Francuska, koja sudjeluje u koaliciji protiv ISIS-a u Iraku od septembra 2014., od prije dva mjeseca izvodi zračne napade na položaje ISIS-a.

Francuska se mora “pripremati i za druge napade terorista”, upozorio je i podsjetio da je više puta nakon atentata u januaru (na sjedište časopisa Charlie Hebdo) rekao da ne postoji “nulta stopa opasnosti”.

“Treba oživjeti naše vrijednosti. Moramo poraziti neprijatelje Republike, protjerati sve te radikalizirane imame, uskratiti državljanstvo onima koji omalovažavaju francuske vrijednosti”, rekao je šef vlade.

U napadima na parisku koncertnu dvoranu Bataclan, na stadion Stade de France i na ugostiteljske objekte ubijeno je 129 osoba, a 352 je ranjeno, od kojih 99 teško, prema privremenim podacima. Sedam napadača je ubijeno, od kojih se šest raznijelo bombom. Odgovornost za atentate je preuzela organizacija tzv. Islamska država.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*