Poznata imena trojice pariskih terorista

Mediji su objavili imena trojice terorista-samoubica, umiješanih u seriju terorističkih napada u Parizu koji su odnijeli 129 života. Jedno od navedenih imena može biti lažno, kao i sirijski pasoš koji je juče pronađen pored tijela samoubice blizu stadiona Stad de Frans.

Među samoubicama se nalazi 29-godišnji Ismail Omar Mustafa, francuski državljanin, čiji su otac i brat ranije privedeni u policiju. Njegovo ime je na svojoj fejsbuk stranici saopštio član francuskog parlamenta i gradonačelnik Šartra Pjer Žorž. Prema njegovim podacima, terorista je živio u Šartru od 2012. godine. Izvor agencije AFP saopštio je da je policiju samostalno pozvao njegov 34-godišnji brat.

Drugi terorista — građanin Sirije — Ahmed Almuhamed stigao je u Zapadnu Evropu preko Grčke i Srbije kao izbjeglica. Američka televizija Si-Bi-Es prenosi da bi njegov pasoš mogao biti falsifikat. Američki izvori tvrde da digitalni kod na njemu ne odgovara originalnim sirijskim pasošima, dok se fotografija i ime koje se nalazi na dokumentu ne poklapaju.

Pozivajući se na policiju, jutros je AFP saopštio da su dvojicu pariskih terorista registrovale grčke vlasti u svojstvu izbjeglica, ali njihova imena nisu navedena.

Si-Bi-Es prenosi da francuska istraga nije dovela do informacija o saučesnicima terorističkog napada u Parizu, proučavanjem telefonskih razgovora, presretnutih nakon terorističkog napada.

O trećem teroristi — Abdulakbaku B. — pisao je list „Figaro“. Zasad nema nikakvih bližih informacija o njemu.

Ranije je saopšteno da su trojica od 8 terorista bili stanovnici belgijskog grada Molenbeka. Pozivajući se na očevidce, mediji su objavili da je jedan od automobila terorista imao belgijske tablice.

Teroristi koristili identične eksplozivne naprave?

Teroristi koji su izvršili niz napada u Parizu koristili su skoro identične eksplozivne naprave, saopštili su francuski zvaničnici.

Kako je saopšteno, napadači su imali skoro identične pojaseve sa eksplozivom, baterije i tastere za detonaciju.

Od oružja, napadači su još nosili i puške.

Kako prenosi NBS, teroristi su imali eksplotiv poznatiji kao TATP koji je moguće napraviti od odstranjivača laka za nokte, produkta za farbanje kose i kiseline.

Kako je rekao javni tužilac Fransoa Molin, trojica bombaša samoubice koristili su eksplozivne naprave sa posebnim zavrtnjima kako bi povećali eksplozije.

Francuska policija uhapsila šestoro osumnjičenih za napad

Francuska policija uhapsila je šest osoba u okviru istrage o terorističkom napadu u Parizu, u kom je stradalo 130 ljudi, prenosi televizija BFMTV, pozivajući se na francusko tužilaštvo.

Tokom pretresa policije „uhapšeno je bilo šest članova porodice jednog od terorista-samoubica koji je učestvovao u napadu na pozorište „Bataklan“. Među njima su otac i brat teroriste“, kaže se u saopštenju tužilaštva Francuske.

(NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*