Uhapšeno više osoba odgovornih za teroristički čin u Bejrutu

Libanonske sigurnosne snage uhapsile su organizatore i njihove pomagače koji su izveli teroristički čin u predgrađu Bejruta, saopštio je ministar unutrašnjih poslova ove države, Nohad Machnouk.

„Uhapšeno je sedam Sirijaca i dva Libanonca, a jedan od uhapšenih je bombaš samoubica. Postoje također informacije o još pet bombaša samoubica“, rekao je ministar na press konferenciji u Bejrutu.

Dodao je kako su organizatori, koji su poslali pet bombaša samoubica da izvedu napad, pored ovoga, vjerovatno planirali još jedan teroristički akt.

U dvostrukom bombaškom napadu, koji se dogodio u Bejrutu u srijedu, život su izgubile 43 osobe, a 239 ih je ranjeno. Islamska država preuzela je odgovornost za ovaj napad.

IS u saopštenju kaže se da su “vojnici kalifata” izvršili napad “u blizini džamije gdje su se okupili šijitski heretici”.

Sjedinjene Države osudile su dvostruki bombaški napad, kazavši da takvi “teroristički napadi samo jačaju našu odlučnost da podupremo institucije libanonske države”.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je dvostruki atentat i pozvao Libanonce da “nastave raditi na očuvanju sigurnosti i stabilnosti” zemlje.

U Libanonu je u petak bio Dan žalosti.

(RTV7/Bljesak.info)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*