Baraž za EURO 2016: “Zmajevi” igraju za naciju i nagradu od 12 miliona eura

Najbolji fudbaleri BiH večeras u Dublinu pokušat će obradovati naciju plasmanom na Evropsko prvenstvo koje će se 2016. godine održati u Francuskoj. Rival im je Republika Irska, koja je nakon 1:1 u prvoj utakmici u Zenici u nešto povoljnijoj situaciji pred revanš ogled baraža na “Aviva” stadionu.

Osim plasmana na veliko takmičenje u igri je i ogroman novac. Naime, pobjednik dvomeča između BiH i Irske dobiće, kao i sve ostale reprezentacije koje će igrati u Francuskoj, 12 miliona eura nagrade za plasman. Dakle, jasno je da izabranici Mehmeda Baždarevića imaju motiva napretek, kao uostalom i njihov protivnik, piše Anadolu Agency (AA).

Prema pravilniku Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH u slučaju da se državni tim plasira na EP sredstva će biti podijeljena na dva dijela. Igračima i stručnom štabu će pripasti 40 odsto iznosa (4,8 miliona eura), a Savezu preostalih 60 (7,2 miliona eura).

No, pred “zmajevima” je jako težak posao. Irci imaju na svojoj strani gol postignut u gostima, imaće i domaći teren te 40.000 svojih navijača, ali će i biti jači u odnosu na ogled u Zenici. U tim se nakon odrađene suspenzije vraćaju kapiten John O'Shea i napadač Jon Walters. Izvjesno je da bi se u konkurenciji za večerašnji susret mogao naći i još jedan napadač Shane Long, koji se oporavio od povrede i počeo je trenirati.

Ipak, sve to ne brine previše Baždarevića jer vjeruje da njegovi momci imaju kvalitet neophodan za dobar rezutlat u Dublinu i plasman na EURO 2016. Za to će im biti potrebna pobjeda ili remi sa više od jednog postignutog gola. U slučaju da se utakmica završi rezultatom 1:1 igrat će se produžeci, a ako ostane tako i nakon dodatnih 30 minuta izvodit će se penali.

“Irska je u Zenici pokazala ono što smo otprilike od njih i očekivali. Sigurno je da će u Dublinu biti još agresivniji, ali ubijeđen sam da imamo dovoljno kvaliteta i snage da se s tim izborimo. Ako budemo u Dublinu igrali kao u prvom poluvremenu u Zenici, te realizujemo svoje šanse mislim da možemo napraviti dobar rezultat. Za to će biti potrebno više borbenosti i srčanosti, ali i dobre igre našeg tima”, kaže selektor bh. tima.

Od dolaska u Dublin u subotu popodne bh. fudbaleri obavili su dva treninga. Jedan na terenu lokalnog kluba Wayside Celtic i drugi zvanični sinoć na travnjaku “Aviva” stadiona koji će biti poprište finalne “bitke” za odlazak na Evropsko prvenstvo.

“Moramo jasno postaviti stvari. BiH je sposobna postići gol bilo kome i toga moramo viti svjesni. Vidjeli ste u Zenici. Imali smo taj gol prednosti samo nekoliko minuta, odjednom su nas uhvatili na krivoj nozi i izjednačili. Ako budemo mislili da ih 90 minuta možemo držati pod kontrolom i da na taj način možemo sačuvati prednost gola u gostima, to bi mogla biti katastrofa. Trebamo realno gledati na stvari. Ako želimo na EURO moramo ići na pobjedu u drugoj utakmici”, jasan je irski selektor Martin O'Neill.

Revanš utakmicu baraža Republika Irska – BiH sudiće Holanđanin Bjorn Kuipers. Susret se igra večeras u 19.45 sati po lokalnom vremenu (20.45 po srednjoevropskom) na “Aviva” stadionu u Dublinu čiji je kapacitet 51.700 mjesta. Očekuje se da će BiH sa tribina imati podršku oko 3.000 navijača.

– Prvi put 24 reprezentacije –

Pored Francuske, koja je kao domaćin direktno stekla pravo nastupa na završnom turniru, kroz kvalifikacije na EP su se plasirale: Češka Republika, Island, Turska, Belgija, Vels, Španija, Slovačka, Njemačka, Poljska, Engleska, Švajcarska, Sjeverna Irska, Rumunija, Austrija, Rusija, Italija, Hrvatska, Portugal i Albanija. Sinoć im se iz baraža priključila Mađarska, dok će preostala tri učesnika iz doigravnja biti poznata večeras i sutra. Naredno Evropsko prvenstvo, na kojem će prvi put nastupiti 24 reprezentacije, igrat će se od 10. juna do 10. jula 2016. godine u Francuskoj. Žrijeb grupa za EURO 2016 održaće se 12. decembra ove godine u Parizu.

– RASPORED UTAKMICA BARAŽA ZA EURO 2016 –

prvi mečevi

Norveška – Mađarska 0:1

BiH – Republika Irska 1:1

Ukrajina – Slovenija 2:0

Švedska – Danska 2:1

revanš susreti

Mađarska – Norveška 2:1

Republika Irska – BiH (16. novembra)

Slovenija – Ukrajina, Danska – Švedska (17. novembra)

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*