Podmetnut požar u džamiji u Torontu

Kanadska policija je saopćila da su nepoznati napadači podmetnuli požar u džamiji u Torontu i da je tom prilikom uzrokovana veća materijalna šteta na tom vjerskom objektu, javlja Anadolu Agency (AA).

Do požara je došlo u džamiji Masjid Al Salaam u regiji Peterborough-Kawatrha u noći sa subote na nedjelju, a uviđajem nadležnih inspektora je utvrđeno da je riječ o podmetnutom požaru.

Predsjednik Udruženja muslimana u Kawarthi, Kenzu Abdella je izjavio da je u požaru nastala materijalna šteta u vrijednosti od 80.000 kanadskih dolara.

Abdella je kazao da je džamija izgrađena 1994. godine i da je ranije bila napadnuta samo jednom i to nakon terorističkih napada u New Yorku 11. septembra 2001. godine.

„Naša muslimanska zajednica usko sarađuje sa svim lokalnim vlastima i nevladinim sektorom. Nemamo problema ni s kim u regiji, već suprotno, sa svima imamo odlične odnose. Ovo je jedina džamija u ovom mjestu. Ovo je isključivo bio napad mržnje“, kazao je Abdella.

Abdella je dodao da su kanadski katolici na jučerašnjim misama u crkvama sakupili 1.440 kanadskih dolara i donirali ih za obnovu zapaljene džamije.

Kanadska ministrica za demokratske institucije Maryam Monsef je osudila ovaj napad i poručila da je to prilika da svi Kanađani pokažu jedinstvo.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*