Obama: Assadu nema mjesta u budućnosti Sirije

Američki predsjednik Barack Obama je na konferenciji za novinare nakon Samita G20, lidera najrazvijenijih zemalja svijeta koji je održan u Antaliji, istakao da će američka strategija u borbi protiv terorističke organizacije ISIS ostati ista kao i do sada, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasio je da bi bilo pogrešno da Sjedinjene Američke Države (SAD) u ovom momentu pošalju vojsku na Bliski istok.

“Recimo da smo odlučili da u Siriju pošaljemo 50 hiljada vojnika. Šta bi se desilo ako se dogodi teroristički napad i u Jemenu? Hoćemo li i tamo poslati vojnike? Ili u Libiji možda? Šta će se desiti ako neka teroristička organizacija počne djelovati na Dalekom Istoku ili u Sjevernoj Africi? Zato nam je potrebna strategija koja je održiva”, rekao je Obama.

Naglasio je kako SAD imaju najmoćniju vojsku u svijetu dodajući da njegova zemlja čini velike napore u borbi protiv terorizma.

“Nakon napada u Parizu čuo sam zanimljive stvari koje drugi predlažu u vezi sa aktivnostima koje je potrebno poduzeti. Ono što oni predlažu je ustvari ono što mi već radimo. Osim jednog izuzetka. Neki smatraju kako moramo poslati veliki broj vojnika na teren. Ne zaboravite da imamo najmoćniju vojsku u svijetu. Ja godinama rukovodim tom vojskom i sigurno da raspravljamo o raznim mogućnostima. Ali slanje vojnika bi bila greška, to nije samo moj stav nego i mišljenje mojih savjetnika”, rekao je Obama.

Dotakao se i prijedloga pojedinih zemalja o formiranju zone zabrane letenja u borbi protiv terorističke organizacije ISIS-a.

“Sigurna zona ili zona zabrane letenja bi zasigurno štetila cilju koji smo zacrtali”, rekao je američki predsjednik napominjući kako bi za formiranje sigurne zone bila potrebna kopnena operacija.

Također je istakao kako još uvijek postoje značajne razlike u mišljenjima u vezi sa ulogom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u kontekstu postizanja diplomatskog rješenja u Siriji.

“Naš stav je da za njega nema mjesta u budućnosti Sirije”, istakao je Obama.

Podsjetio je da SAD čine velike napore kako bi intenzivirale potrebne aktivnosti na vojnom planu u borbi protiv ISIS-a.

“Nastavljamo intenzivirati aktivnosti na vojnom planu. Na terenu imamo sve više partnera i s njima blisko sarađujemo”, istakao je američki predsjednik.

Napomenuo je da su tokom samita G20 poslali snažnu i jasnu poruku o potrebi zajedničke borbe protiv terorizma.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*