Turska razvija vlastiti raketni sistem

Turski premijer Ahmet Davutoglu odobrio je razvoj domaćeg sustava za rakete dugog dometa, nakon što je zaustavljen zajednički projekt Turske i Kine, koji je predviđao konstruiranje projektila dugog dometa, priopćeno je iz Turske vlade.

Na taj način Turska će raditi na vlastitom sustavu za proizvodnju projektila dugog dometa, prenosi Anadolija.

Pregovori o ovom projektu između Turske i Kine trajali su skoro dvije godine, a razlog otkazivanja zajedničkog projekta bio je napredak Turske u realizaciji projekta razvoja vlastitog raketnog sustava.

Turska je otkazala taj veliki ugovor u iznosu od tri milijarde eura koji je prije dvije godine dodijeljen Kini kako bi opremila tursku vojsku raketama zemlja – zrak.

Ugovor razbjesnio Amerikance

Ugovor iz 2013. godine, koji je, na opće iznenađenje, dobila kompanija China Precision Machinery Import-Export Corporation, razbjesnio je Sjedinjene Američke Države.

Turska je ugovor odlučila poništiti, posebno nakon oglušivanja kineske strane da uskladi svoju tehnologiju tijekom višemjesečnih razgovora, izvijestio je informativni kanal CNN Turk.

Odluka Ankare da izabere kinesku kompaniju je 2013. godine izazvala negodovanje saveznika Turske u NATO-u, koji su navodili neusklađenost kineske opreme s vlastitim sustavima i upozoravali da je CPMIEC pod sankcijama Washingtona, nakon što je isporučio oružje Siriji i Iranu, čime je prekršio embargo.

(Al Jazeera Balkans)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*