Egipatske sigurnosne snage ubile 24 pripadnika ISIL-a

Egipatske sigurnosne snage ubile su 24 pripadnika Islamske države (ISIL) u centralnom dijelu pokrajine Sinaj, 70 kilometara od mjesta pada ruskog putničkog aviona.

U saopćenju snaga sigurnosti navodi se da su džihadisti ubijeni dok su se krili u pećini u planinskoj oblasti. Tom prilikom uhapšeno je osam islamista.

Egiptska frakcija ISIL-a – Pokrajina Sinaj aktivna je u sjevernom dijelu Sinaja, gdje je prije dvije godine pokrenula pobunu i od tada ubila na stotine vojnika i policajaca. Ova frakcija je rijetko aktivna izvan tog područja.

Zapadne vlade smatraju da je ruski putnički avion koji se srušio u Sinaju 31. oktobra, pri čemu je smrtno stradalao svih 224 putnika i članova posade, najvjerovatnije oboren bombom.

ISIL je preuzeo odgovornost za pad aviona.

Egipatske vlasti tvrde da je “teorija o postavljenoj bombi” preuranjena i da će samo zaključak zvanične istrage rasvijetliti šta je zapravo uzrok pada ruskog aviona “Airbus 321”.

Frakcija ISIL-a – Pokrajina Sinaj objavila je na dan nesreće da je oborila ruski avion kao odgovor na ruske vazdušne udare u Siriji.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*