Evropa tačno u podne stala na minutu

U većini zemalja Evrope tačno u podne održana je minuta šutnje povodom pogibije 129 nevinih žrtava u nizu terorističkih napada u petak navečer u Parizu, javlja Anadolu Agency (AA).
Minuta šutnje održana je širom Francuske, između ostalog i u Parizu, glavnom gradu zemlje, gdje su se i desili ovi stravični masakri.

Vidno potreseni  građani su na Trgu Republike položili cvijeće i zapalili svijeće, a potom otpjevali francusku himnu. Parižani su i u ulici Champs Elysees kao i na Trgu Trocadero minutom šutnje odali počast.

Francuski predsjednik Francois Hollande i premijer Francuske Manuel Valls pridružili su se ceremoniji na Univerzitetu Sorbonne organiziranoj povodom stradanja žrtava, među kojima se nalaze i njihovi studenti.

Sa Francuskom se solidarisalo i nekoliko hiljada stanovnika Berlina, koji su minutom šutnje, paljenjem svijeća i polaganjem ruža  ispred Brandenburške kapije u Berlinu odali počast žrtvama.

Građani su se nešto prije podne počeli okupljati ispred simbola Berlina donoseći sa sobom cvijeće te transparente kojima su pozivali na mir. Na nekim od njih, pored Pariza ispisano je: Sirija, Ankara, Bejrut, Irak što simbolizira mjesta na kojima su posljednjih mjeseci također izvršeni smrtonosni teroristički napadi.

Građani su ispisivali poruke mira polažući ih na tlo uz ruže i nacrtane simbol mira u čijem sjedišu je Ajfelov toranj, simbol Pariza.

Počast poginulima odali su i stanovnici Belgije, Velike Britanije, Italije, Španije, Holandije, Austrije i zemalja Balkana. Ispred zgrade suda u Briselu, u Belgiji gotovo stotinu advokata u službenoj odjeći odalo je počast poginulima.

U nizu napada u Parizu poginulo je 129 osoba, a 352 ih je povrijeđeno. U napadima je učestvovalo sedam pripadnika terorističke organizacije ISIS, a do sada je poznat identitet pet napadača.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*