Francuska izvela nove vazdušne napade na sirijski grad Raku – uporište Islamske države

Francuska je tokom noći izvela nove vazdušne napade na sirijski grad Raku, uporište Islamske države, koji su džihadisti proglasili svojim “glavnim gradom” u Siriji, javlja AFP.

Francusko Ministarstvo obrane potvrdilo je da su novi napadi izvedeni nedugo nakon ponoći.

Na položaje džihadista bačeno je 16 bombi, a u u akciji je učestovalo deset lovaca Rafale i Mirage 2000. Uništen je komadni centar islamista, kao i jedan njihov kamp za obuku.

“Napadi su provedeni u saradnji sa američkim vazdušnim snagama. Napad je bio usmjeren na ciljeve identifikovane tokom ranijih misija francuske vojske u Siriji. Obe mete uništene su istovremeno”, stoji u izjavi Ministarstva.

Podsjetimo, novi napadi uslijedili su nakon što je Francuska u subotu naveče i nedjelju napala nekoliko položaja IS-a u Raki, uništivši nekoliko komandnih centara, kamp za regrutaciju džihadista, skladište oružja i municije i kamp za obuku terorista.

Hollande: Francuska je u ratu

Francuski predsjednik Francois Hollande održao je jučer govor pred oba doma parlamenta. Istakao je kako je Francuska u ratu te kako je u prošlosti pobijedila i gore neprijatelje.

Prije govora održana je minuta šutnje za poginule u stravičnom terorističkom napadu na Pariz u petak.

“Oni koji su kroz istoriju pokušavali napasti Republiku uvijek bi na kraju bili poraženi. Tako će biti i ovoga puta. Napadi na Pariz su napadi na našu zemlju i naše vrijednosti. Nećemo se odstupiti pred njima”, kazao je, prenosi Index.

Istakao je i da će Francuska da intenzivira napade u Siriji, koju je nazvao “najvećom tvornicom terorista koju je svijet ikada vidio”.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*