Top 9 načina kako da zavolite jutarnje vježbanje

Znamo da je krevet „moćniji“ od vježbanja i svega i to je istina univerzuma. Ali ako želite da istonirate svako mišićno vlakno i da pravilno trenirate; za slučaj da ne znate – bit će vam potrebno malo mjesta u vašem rasporedu. Možete ići u teretanu nakon posla, međutim, prije biste otišli pravo kući i bacili se u krevet, zar ne?

Rano ustajanje i uskakanje u opremu za vježbanje ne može da postane navika nakon samo nedjelju dana. Nekoliko studija je pokazalo da se snažne navike dobijaju tek nakon šest nedjelja, ako se trenira četiri dana nedjeljno. Ako možete da čekate 365 dana do svog rođendana, onda će ovih šest nedjelja proletjeti vrlo brzo!

  1. Angažujte trenera

Da, jeste malo skuplje, ali kada imate nekog ko će da vas drži odgovornim za vaše ciljeve u vježbanju, bit ćete više vezani za vježbe. Sa druge strane možete pronaći nekog prijatelja koji će vam stajati nad glavom i izigravati trenera.

  1. Idite ranije na spavanje

Sviđa vam se ovo? Najozbiljnije, kada se desilo da ste otišli na spavanje u pola dva ujutru, a probudili se u šest ujutru i rekli sebi: “Spremna sam da istrčim 8 kilometara!” ? Nikada, eto kada. Najbolje bi bilo da odspavate ravno sedam sati. Nakon dobrog spavanja bit će vam lakše da se izvučete iz kreveta i odete na lagano jutarnje trčanje.

  1. Pripremite odjeću prije spavanja

Neki ljudi kažu da bi najbolje bilo da se spava u opremi za trening. Mi kažemo da to uopšte nije tačno. Koja još žena voli da spava sa sportskim grudnjakom koji pritiska grudi? Nijedna! Umjesto toga, sve stvari koje nosite odložite blizu kreveta; sportski grudnjak, helanke, majicu… Ujutru čim ustanete, pored vas će biti oprema i neće vam biti teško da je obučete na brzinu.

  1. Prijavite se na trke

Ne kažemo da morate da se prijavite na neki veliki maraton, pa da sljedećih godinu dana provedete spavajući, trčeći i jedući kelj za svaki obrok. Ali trčanje u trci bez odgovarajućeg treninga je praktično smrt za vaše mišiće. Naravno, moći ćete da je istrčite do kraja ali će vas tijelo boljeti u narednih nekoliko dana ( ne sati, dani su u pitanju, dobro ste pročitali). Makar ćete imati nešto da vas motiviše sljedeći put.

  1. Nemojte prekrivati prozore zavjesama

Želite li da se probudite u zoru? Razmaknite zavjese! Sunce je prirodni alarm, jer je jednostavno nemoguće da spavate sa svjetlom koje vam bije u oči. Još jedna alternativa: Čim se probudite, upalite svjetla.

  1. Postavite ciljeve

Želite tonirane ruke? Istrčite trku od 8 kilometara bez stajanja. Želite da skinete masni obrok koji ste imali dan prije? Izaberite i igru i igrajte je! Niko ne želi da bude označen kao gubitnik.

  1. Olakšajte svoju jutarnju rutinu

Pripremite kafu čim se probudite, ručak – noć prije, spakujte torbicu sa svim potrebnim stvarima. Praktično, spremite sve prije vremena da ne biste izgubili čitavih 40 minuta tražeći nešto i pripremajući se za trening.

  1. Pripremite nekoliko alarma i postavite telefon dalje od sebe

Da li postoji dan kada ste ustali iz kreveta odmah nakon prvog alarma? Da, tako smo i mislili. Ne postoji standardno vrijeme kada bi trebalo da namjestite alarme da se isključe, ali ako namjestite da se naizmjenično pale i gase, bit ćete iziritirani i ustat ćete iz kreveta odmah. Još jedna ideja: Namjestite ton alarma da bude neka energična pjesma koju mnogo volite. Trebalo bi da upali.

  1. Izbjegavajte obroke koji nadimaju, noć prije treninga

Gurmanske pljeskavice, kisele krastavčiće… Učinite stomaku uslugu i nemojte da jedete takvu vrstu hrane noć prije, kako se ne bi naduo i vama izazivao različite probleme.

(Lepotaizdravlje.rs)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*