Turska: Upozoravali smo Francusku o napadaču

Viši turski dužnosnik kazao je da je Ankara pružila informacije Francuskoj o jednom od pariskih napadača dva puta u posljednjih godinu dana, ali francuske vlasti nisu dale nikakav odgovor.

Niz zemalja – uključujući Francusku, Belgiju i Tursku – nastavile su ispitivati sigurnosne nedostatke koji su omogućili da dođe do smrtonosnog napada u petak u glavnom gradu Francuske.

U napadima je poginulo najmanje 132 ljudi, a odgovornost je preuzela grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Viši turski dužnosnik kazao je za Al Jazeeru da je riječ o jednom od napadača, 29-godišnjem Omaru Ismailu Mostefaiju, koji je poginuo u napadu na koncertnu halu Bataclan u petak navečer.

Mostefai je ušao u Tursku 2013. godine, a nakon što je napustio tu zemlju o njemu nema službenih zabilješki, dodao je dužnosnik.

U oktobru 2014. godine Francuska je zatražila informacije od turske obavještajne službe o četiri “osumnjičena terorista”, rekao je dužnosnik, dodajući kako su tokom istrage turske vlasti identificirale Mostefaija kao petog osumnjičenika.

Turske vlasti su “obavijestile svoje francuske kolege dva puta – u decembru 2014. i junu 2015. [o Mostefaiju]”, rekao je dužnosnik.

‘Efikasnija komunikacija’

“Mi, međutim, nismo dobili nikakvu povratnu informaciju od Francuske o tome. Tek nakon napada u Parizu turske su vlasti primile zahtjev za informacijama o Mostefaiju.”

Turska se nastavlja zalagati za veću razmjenu obavještajnih podataka.

“Ovo nije vrijeme za igru ​​optuživanja, ali smo prisiljeni dijeliti ove informacije kako bismo rasvijetlili ranija putovanja Omara Ismaila Mostefaija”, rekao je dužnosnik za Al Jazeeru.

“Ovaj slučaj jasno pokazuje da su dijeljenje obavještajnih podataka i efikasna komunikacija ključni u borbi protiv terorizma. Turska vlada očekuje tješnju saradnju od svojih saveznika u budućnosti”, zaključio je dužnosnik.

U govoru na samitu grupe 20 najrazvijenijih ekonomija svijeta (G20) u ponedjeljak, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je na veću razmjenu obavještajnih informacija.

On je na skupu koji se održava u Antaliji u Turskoj rekao da je očigledno kako postoji bliska veza između ekonomskog i sigurnosnog polja, kao i da su napadi u Parizu još jednom pokazali da ekonomski problemi zavise od političkih, socijalnih i kulturnih pitanja.

Erdogan je kazao da će lideri uputiti “snažnu poruku” u vezi s borbom protiv međunarodnog terorizma, ali nije precizirao tačne korake.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*