ISIL je prijetnja cijelom svijetu i on se mora poraziti vojnom čizmom

Ovo što gledamo je sukob, zapravo borba Zapada protiv terorističke organizacije ISIS, a ne treći svjetski rat – izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za Dnevni avaz John Esposito, najveći svjetski stručnjak za odnose zapadnog i islamskog svijeta, govoreći o stravičnim napadima terorista u Francuskoj.

”Ne, opasno bi bilo reći da ulazimo u treći svjetski rat, to je preuveličavanje moći terorista” – kaže Esposito, dugogodišnji profesor na Džordžtaun univerzitetu u SAD-u i predsjednik Instituta ,,Al- Waleed bin Talal” za kršćansko-muslimanske odnose.

Esposito je i počasni doktor nauka Univerziteta u Sarajevu. Veoma pomno prati posljednja događanja i cijeni da sve ide na mlin antiimigrantskoj politici u Evropi.

”Posljednji napadi ISIS-a (ISIL, ili Islamska država, op. a.) u Francuskoj dio su očitog pokušaja da se pogode, udare i teroriziraju zapadne države i njihovo stanovništvo. Posebno se to odnosi na one koje su uključene u međunarodnu koaliciju koja ratuje protiv ISIS-a.

Ali, dok je ISIS, kao i Al-Kaida, prijetnja cijelom svijetu, netačno je i pogrešno, a u određenom smislu i opasno govoriti da ulazimo u svjetski rat. Jer, to bi bilo pretjerivanje i precjenjivanje magnitute moći te terorističke organizacije.

Velika je razlika između relativno malih grupa terorista koji čine barbarske zločine i neke armije koja bi veličinom i moći mogla nadjačati i pokoriti zapadne ili druge vlade i države. To svima mora biti jasno” – kazao je ekspert za odnose Zapada i islama.

On smatra da u ovom momentu govoriti o svijetu ili o tome šta bi cijeli svijet trebao raditi “na izvjestan je način pretjerivanje i ista hiperbola, kao i ona o novom svjetskom ratu. Stvari su jednostavne, Evropa, Sjedinjene Američke Države (SAD), ali posebno Rusija moraju raditi zajedno i izvršiti pritisak na vlasti iz regiona Bliskog istoka da na teren pošalju mnogo više snaga, odnosno da uključe i kopnene snage, i to mnogo više njih na teren”.

”ISIS neće biti poražen samo napadima zapadnih snaga iz zraka i bombardiranjem! S druge strane, većina muslimana u Evropi koji odbacuju ISIS i terorizam lojalni su građani, zabrinuti zbog svega, kao i ostali građani” – istako je Esposito.

Nažalost, kaže on, ovi napadi u Parizu bit će iskorišteni protiv njih. “To će učiniti radikalni desničari i političari te grupe islamofoba koje se protive imigraciji u cijelosti, a sada posebno i muslimanskim migrantima”.

(RTv7/MOJportal)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*