Obama kritikuje “histeriju protiv izbeglica” u SAD-u

Predsjednik SAD-a Barak Obama kritikovao je danas “histeriju” pojedinih američkih zvaničnika, prema čijem mišljenju izbjeglice iz Sirije predstavljaju bezbjednosnu prijetnju, u trenutku kada republikanci pokušavaju da zamrznu program o preseljavanju izbjeglica poslije napada u Parizu.

Koristeći strahovanja da je neki od napadača možda ušao u Evropu predstavljajući se kao sirijski migrant, republikanski lideri i više od polovine guvernera američkih država pokušavaju da blokiraju plan Bijele kuće da u predstojećoj godini primi u SAD 10.000 izbjeglica.

Predsjednik Predstavničkog doma Pol Rajan tražio je “pauzu” u sprovođenju plana, a poslanici bi već sutra mogli da izglasaju zakon koji bi mogao da pooštri već dugotrajnu proceduru kontrole za izbjeglice iz Iraka i Sirije kako bi se obezbijedilo da eventualni budući napadači ne uđu u zemlju.

U neubičajeno oštrom tonu, Obama je danas kritikovao republkance da demonizuju “udovice i siročad,” preneo je AFP.

“Plaše se udovica i djece koji dolaze u SAD. Nije dobro da u odgovoru na teroristički napad zapadamo u strah i paniku. Odluke koje se zasnivaju na histeriji i pretjerivanju u pogledu rizika, nisu dobre”, dodao je Obama.

Američki kongres nalazi se pod neuobičajenim pritiskom pošto se najmanje 27 guvernera usprotivilo daljem prihvatanju sirijskih izbjeglica, a neki su čak naložili službama da obustave saradnju sa federalnim izbjegličkim programima dok se ne uvede strožija kontrola.

Njhov stav dijele i neki pripadnici Demokratske stranke, poput senatora Čaka Šumera, koji je priznao da bi moglo biti “neophodno” da se zastane i revidira program.

Obama s druge strane brani izbjegličku politiku i inisistira da je provjera na licu mjesta dovoljna da se uoče džihadisti i da SAD budu bezbjedne.

(RSE)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*