Optuženo 6 osoba iz BiH za pomaganje teroristima

Američke vlasti optužile su najmanje 66 muškaraca i žena za planiranje terorizma povezanog sa ISIL-om na tlu Amerike, među kojima je i 6 osoba iz Bosne i Hercegovine, piše DailyMail.

U priči pod naslovom “Bosanske izbjeglice koje su finansijski pomagale američke neprijatelje” spominje se šest osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine koje su uhapšene i optužene još u februaru ove godine.

Pobjegli su od jugoslovenskog rata i dobili novu priliku za život u SAD-u. Sada su optuženi za urotu jer su pomagali najljućem neprijatelju SAD-a, piše DailyMail.

Radi se o Ramizu Zijadu Hodžiću (40) i njegovoj ženi Sedini (35) koji su skupljali novac za vojne uniforme i taktičku opremu za borce ISIL-a, Al Qaued-e i Al-Nusra Fronta u Siriji.

Na suđenje čekaju i Armin Harčević (37), Nihad Rosić (26), Medina Medy Salkičević (34) te Jasminka Ramić koji su se izjasnili krivim prošlog mjeseca.

Sudeći po dokazima sa suda, grupa je komunicirala telefonom, Facebook-om i emailom koristeći kodne riječi poput “plaža” koja je značila Sirija, te su koristili PayPal i Western union načine slanja novca teroristima.

Svih šest spomenutih su rođeni u Bosni i Hercegovini, te su imigrirali u SAD. Troje ima status američkih državljana, dok troje ima status imigranta ili izbjeglice.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*