Njujork: Vijeće sigurnosti UN-a danas o Kosovu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razmatrat će danas u Njujorku novi izvještaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o Kosovu. Srbiju će na sjednici predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić.

U izvještaju koji obuhvata period od 16. jula do 15. oktobra, Ban je pozdravio napredak u razgovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije, kao i sporazume postignute 25. augusta, a posebno “glavne elemente za osnivanje Asocijacije/zajednice opština sa srpskom većinom”.

U izvještaju koji obuhvata period prije nego što je u Prištini suspendovan sporazum o zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO), Ban je ocijenio da je osnivanje ZSO od ključnog značaja za potpuno provođenje briselskog sporazuma i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da održe zamajac završavanjem statuta ZSO, kao i brzim provođenjem svih dogovorenih sporazuma.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda također je kritikovao kosovsku opoziciju zbog nasilja i zastrašivanja u ometanju rada skupštine i pozvao sve političke aktere da se uzdrže od riječi i djela koja nisu saglasni s civilizovanim i demokratskim društvom.

Ban je pozdravio usvajanje ustavnih amandmana i drugih zakona potrebnih za rad Specijalnog suda na Kosovu, koji bi se bavio zločinima OVK-a, kao “napredak ključan za pokazivanje posvećenosti Kosova temeljnim načelima pravde i odgovornosti”.

Ban je zatražio da se brzo imenuje šef delegacije Prištine u Radnoj grupi za nestale osobe, kako bi se omogućio napredak u toj oblasti.

Generalni sekretar je pozdravio i korake ka jačanju regionalne saradnje kao na samitu Zapadnog Balkana koji se bavio, između ostalog, saradnjom s evropskim finansijskim institucijama.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*