Francuski pisac optužio Hollandea za napade u Parizu

Francuski pisac Michel Houellebecq je optužio francuske političare, od predsjednika Francoisa Hollaneda do njegova prethodnika Nicolasa Sarkozyja, da su stvorili preduslove za napade u Parizu, u članku objavljenom u četvrtak u talijanskom dnevniku Corriere della Sera.

Vlade koje su se izmijenile posljednjih 10 godina su tužno, teško i sistematski poražene u njihovom temeljnom zadatku zaštite francuskog stanovništva”, napisao je Houellebecq.

“Suočeni s tim nepovjerenjem u francusku političku klasu, jedino rješenje koje nam ostaje je da se polagano uputimo prema jedinom obliku stvarne demokratije, a to je direktna demokratija”, dodao je pisac.

Posebno strog prema Hollandeu i premijeru Manuelu Vallsu, Houellebecq ne spominje direktno njihove prethodnike, Nicolasa Sarkozyja i Francoisa Fillona, iako smatra da su svi počinili brojne greške.

Samo De Villepin izbjegao kritike

“Ko su političke vođe koje vode Francusku u apsurdne i skupe operacije, čiji je glavni rezultat produbljenje haosa najprije u Iraku, a zatim u Libiji?”, upitao je pisac.

“I ko je bio spreman isto poduzeti u Siriji?”, nastavlja Houellebecq kritizirajući budžetske rezove u policiji.

Jedini političar koji je izbjegao njegove oštre riječi je bivši ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin, za kojeg kaže da će ući u historiju, jer je zahvaljujući njemu Francuska jednom izbjegla brzanje u nepotrebni rat, u Iraku 2003. godine.

Za francuski narod Houellebecq smatra da će znati izdržati i da se nije izgubio.

Pedesetdevetogodišnji autor je izazvao polemiku posljednjim romanom Pokoravanje, u kojem opisuje islamiziranu Francusku 2022. godine, nakon što je za predsjednika izabran šef muslimanske stranke.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*