Šta sve čeka mladu mamu?

Bez obzira koliko mislile da ste spremne na majčinstvo i sve lijepo što donose prvi dani s vašom bebom, ovo je ujedno i izrazito naporno i iscrpljujuće razdoblje, ali nemojte se obeshrabriti jer je to ujedno i najljepši period u životu.

Pripremite se fizički i psihički na sve prepreke pred kojima ćete se naći i koje ćete morati prijeći. Ipak nije sve tako crno. Složit ćete se s nama kada kažemo da se za tu malu pahulju vrijedi malo pomučiti, a zajedničke uspomene odrastanja ćete pamtiti cijeli život.

Kao mlada majka možete zaboraviti na spavanje cijelu noć u komadu. Rijetka su ona djeca koja spavaju cijelu noć i u jutro traže jesti. U početku će dijete tražiti hranu svakih nekoliko sati. Upravo zbog isprekidanog sna, suočit ćete se sa umorom i iscrpljenošću, zbog toga si morate osigurati vrijeme za sebe, kako bi se dovoljno opustili i smogli snage boriti se sa cjelodnevnim izazovima koje ćete imati pred sobom. Dijete može plakati zbog raznih razloga. Nekih od tih razloga su glad, mokre pelene ili potreba za snom, a da ne može zaspati.

Osim toga što ćete se često osjećati umorno i iscrpljeno, ovo je zasigurno najljepše razdoblje u životu. Vrlo je važno da što više vremena pričate svom djetetu, da ga dodirujete, masirate, promatrate kako polako upija vaš glas i prepoznaje izraz vašeg lica. Čak i u ovim ranim danima nakon poroda, razgovor, dodiri i masaže će pomoći u pravilnom razvoju vašeg djeteta.

Ako već imate djecu razgovarajte s njima, najavite im da će dobiti brata ili sestru. Djeca često trebaju dokaz da ih još uvijek puno volite, i da su vam i dalje jako važni. Uzbuđenje oko novog člana obitelji može vrlo brzo splasnuti, pogotovo zbog činjenice da ćete uz novorođenče morati provoditi gotovo cijeli dan i noć. Upravo zbog starija djeca će biti sklono da na različite načine privuče vašu pažnju.

Post porođajno razdoblje može biti vrlo stresno, nemojte se ustručavati zatražiti pomoć.  Osim što ćete se morati suočavati sa brojnim izazovima kao majka, također ćete se suočiti sa divljanjem hormona. Upravo zbog ovih hormona biti ćete skloni plakanju, tjeskobi, pa čak ćete možda pasti i u depresiju. Niti u jednom trenutku se nemojte ustručavati izraziti svoje emocije. Neke majke skupljaju sve emocije u sebi, što nikako nije dobro. Puno je bolje za majku da kaže nekome o svojim problemima, pogotovo osobi koja zna kako se nositi s njima. Nema ništa loše u tome da budete malo neraspoloženi nakon rođenja.

Samo hrabro i uživajte u svakom trenutku je djeca brzo odrastaju i ostaju vam samo lijepa sjećanja.

(Maminamaza.com)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*