Gdje je nestao Salah Abdeslam, najtraženija osoba u Evropi?

Salah Abdeslam, jedini od preživjelih osumnjičenih za teroristički napad u Parizu, i dalje je na slobodi. Policija za njim traga već deveti dan.

Devet dana nakon terorističkih napada u glavnom gradu Francuske u kojima je poginulo 130 ljudi, pojavljuje se jasnija slika o kretanju Abdeslama koji je, kako piše CNN, Pariz napustio u panici u noći 13. novembra.

U noći kada se desio teroristički napad, 26-godišnji Abdeslam je u crnom Renaultu Clio do Stade de francea dovezao trojicu bombaša samoubica odakle se uputio pet kilometara prema jugu. Izvori kažu da je bio vjerovatno na putu prema kafiću Comptoir Voltaire gdje se njegov stariji brat Ibrahim raznio.

Četiri dana kasnije, prošlog utorka, Clio je pronađen napušten u Place Albert Kahn u Parizu. Čini se da ga je ostavio u žurbi pošto je bio parkiran na pješačkom prelazu.

Ovo je mjesto gdje je misterija počinje. Da li je Abdeslam hito da izvrši poseban napad? Ili se pridružiti bombašima koji su već upali u dvoranu Bataclan? Ili se vratiti u Brisel, gdje je živio, da planira još jedan napad?

Oko 02:00 sata, on je navodno pozvao poznanike u glavnom gradu Belgije i zamolio ih da ga pokupe.

Marokanci Mohammed Amri (27) i Hamza Attou (21) stigli su u Pariz oko 5 ujutro i pokupili Abdeslama u okrugu Barbes, u blizini gdje je ostavio svoj automobil.

Odmah su krenuli ka Briselu. Na putu ih je zaustavila policija, u blizini belgijske granice, gdje su im pregledali dokumente. No, u to vrijeme oko 9 sati ujutro, francuske vlasti nisu imale informacije o tome ko je izvršio napade te su Abdeslam, Amri i Attou nastavili svoj put prema Briselu.

“Policija je vidjela da je jedan od njih imao kriminalni dosje, ali nije bilo ništa što bi ih povezalo sa napadom u Parizu”, rekao je za CNN izvor blizak istrazi.

Tek kasnije francuska policija shvatila umiješanost Abdeslama u terorizam u Parizu, vjerovatno nakon što su otkrili još jedan automobil koji je iznajmio i u kojem je ima tri kalašnjikova u prtljažniku. Od tada mu se gubi svaki trag.

Amri i Attou su uhapšeni nakon povratka u Brisel i optuženi za “saučesništvo u terorističkim napadima i učestvovanje u aktivnostima terorističkih organizacija”.

Dodatnu misteriju na Abdeslamovu ulogu u napadu bacila je audio i video poruka ISIS-a koju su objavili jutro nakon napada. Oni u poruci govore o “osam braće” dok ih je u napad bilo uključeno sedam, saopštila je policija.

“Njegove kretnje nemaju smisla. Način na koji je ostavio vozilo, sati koji su prošli prije nego što je pozvao prijatelje da dođu po njega, koristeći autoput prema u Belgiji… Čini se da je izgubio kontrolu”, kazao je za CNN izvor upoznat sa istražnim radnjama u slučaju napada u Parizu.

Advokati Amrija i Attoua insistiraju da njihovi klijenti nisu imali saznanja o tome za šta se Abdeslam sumnjiči. Carine Couquelet, koja zastupa Attoua, rekla je da je njen klijent Abdeslama pronašao “krajnje uznemirenog i možda spremnog da se raznese”.

U razgovoru za francusku mrežu LCI, Couquelet je rekla da je Attou spomenuo kako je Abdeslam nosio “veliku jaknu i druge stvari, možda nešto poput pojasa sa eksplozivom ili tako nešto”.

“Postoji nekoliko hipoteza koje moramo uzeti u obzir. Da li je on bio dio grupe terorista? Da li je bio logistička podrška ili se trebao raznijeti? Da li je trebao to uraditi, ali nije ima hrabrosti? Mi ne znamo”, pita se Carine Couquele.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*