Izbjeglice blokiraju prugu na granici Makedonije i Grčke

Makedonska policija propušta izbjeglice koje dolaze iz Sirije, Iraka i Afganistana, dok ostali ne mogu proći.

Nekoliko stotina izbjeglica i dalje blokira željeznički promet, odnosno prugu na samoj granici Grčke i Makedonije.

Njih gotovo hiljadu ne može ući u Makedoniju nakon što je ta država prije pet dana odlučila kako neće puštati izbjeglice iz zemalja koje Evropa smatra sigurnim, pozivajući se na direktivu Evropske unije.

U obližnjem kampu u grčkoj Idomeni blizu 5000 osoba stiglo je tokom noći i u manjim grupama se propuštaju prema Makedoniji.

Teški uslovi

“Pet dana smo tu, zatvorili su nam granicu. Tu nismo sigurni. Veoma je hladno, mnogo je djece, porodica… Svi su se razboljeli, u veoma teškim uvjetima se nalazimo. Tražimo od Angele Merkel da nam pomogne i otvori granice, da prođemo, u suprotnom ostat ćemo ovdje na pruzi, dok nas voz ne pregazi. Bolje da umremo nego da se u Iran vratimo. I tamo nismo sigurni. Ako se vratimo u Iran, mrtvi smo“, kazao je Hasan, izbjeglica iz Irana.

“Kod nas nije rat, ali svaki dan ima eksplozija, zar ne znate?! Mi smo siromašni, zato smo došli. Zašto za nas zatvaraju granice, ljude iz Irana, Bangladeša i Pakistana, zar mi nismo ljudi, tražimo humani tretman, gdje je humanost?“, zaključio je Hamza iz Pakistana.

“Više od hiljadu izbjeglica se nalazi se u kampu Idomeni, a one su tu već peti dan zato što makedonska policija propušta samo izbjeglice koje dolaze iz Sirije, Iraka i Afganistana. Druge izbjeglice protestiraju i traže da ih policija pusti da pređu“, javila je iz izbjegličkog kampa u grčkoj Idomeni Milka Smilevska.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*