Zbog niskih temperatura kolovozi mjestimično zaleđeni i klizavi

Zbog niskih temperatura u Bosni i Hercegovini kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra.

Magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Sporija i opreznija vožnja vozačima se savjetuje na dionicama koje vode kroz usjeke, zbog mogućih odrona.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog pomjeranja terena, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila iznad 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren kroz Grad Sarajevo.

Zbog izvođenja radova potpuno je obustavljen saobraćaj na petlji Blatuša u Zenici. Putnička vozila i vozila do 7,5 tona koriste petlju Radakovo, dok teretna vozila preko 7,5 tona koja dolaze iz pravca Sarajeva i Travnika koriste petlju Lašva.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju se magistralni putevi: M-17 Zenica-Žepče, M-16.2 Prozor-Jablanica, M-4.2 Bihać-Cazin i M-16 Jajce-Banja Luka, kao i puteve na širem području Mostara (sjeverni i južni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu).

Na graničnim prijelazima za sada nema dužih zadržavanja, saopćavaju iz BIHAMK-a.

Do kraja ovog mjeseca BIHAMK realizuje  tradicionalnu saobraćajno-preventivnu akciju pripreme vozila za zimsku sezonu pod nazivom “Zima 2015”. Osnovni cilj akcije je omogućiti svim motorizovanim građanima besplatnu preventivnu kontrolu ispravnosti uređaja i sklopova na motornim vozilima i  pripremu vozila i vozača za predstojeće zimske uvjete vožnje, a sve s ciljem poboljšanja sigurnosti cestovnog saobraćaja. Akciju realizujemo na 37 lokacija, u Auto-moto klubovima i servisima-organizacionim jedinicama SPI-a, kao i na pumpama PETROL-a. Detaljnije informacije o terminima i lokacijama realizacije akcije vozači mogu dobiti putem našeg telefona 1282.

……………………………..

 

M-4

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-4.2

Skokovi-Srbljani, zbog radova na sanaciji klizišta, saobraća se jednom trakom uz povremene 15 minutne obustave.

M-5

Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.
Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-6

Grude-Vitina, zbog radova na izgradnji vodovoda Grabovo vrelo saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-6.1

Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.
Posušje (raskršće M-6.1 i R-420) u toku su sanacioni radovi, saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz povremene obustave do 15 minuta.

Široki Brijeg-Mostar, zbog radova na rekonstrukciji raskršća u Širokom Brijegu, saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-14.1

Bosanski Brod -Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu Šikare u vremenu od 08:00 do 16 sati, dolazi  do polusatnih obustava saobraćaja.

M-16

Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
Karanovac-Crna Rijeka (u mjestu Bočac) zbog radova na izgradnji obilaznice saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.
Karanovac-Crna Rijeka, zbog radova na na miniranju kod HE Bočac 2 saobraćaj se obustavlja od 11 do 11:30 sati i od 13:30 do 14 sati.

M-16.2

Jablanica-Prozor, zbog sanacionih radova saobraća se jednom trakom naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Moguće su povremene obustave u trajanju do 1 sat.

M-17

Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i na petlju Lašva.

Zenica-Žepče (u mjestu Želeća), zbog radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj se odvija privremenom obilaznicom kroz naselje Rakovica.
Mostar-Gnojnice – zbog izvođenja radova saobraća se jednom trakom.
Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja  svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18

Kladanj-Živinice, zbog radova na mostu u mjestu Gojsalići, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Olovo-Srednje – zbog izvođenja radova na mostu preko rijeke Bioštice u Olovu saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za  vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

REGIONALNI PUTEVI

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

R-474 Novi Šeher-Jelah-Prnjavor (od kružnog toka do Doma kulture u Tešnju) – zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se jednom trakom.

KANTON SARAJEVO

– Zbog radova na deminiranju svakog radnog dana od 09 do 15:50 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja u ulici Vasilja Grđića.

-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama Alije Nametka i Braće Mulić.

MOSTAR

Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta).  Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar, navode iz BIHAMK-a.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*