Slovence strah izbjeglica, podržavaju postavljanje žice

Osjećaj nesigurnosti kod Slovenaca nije se bitno povećao zbog terorističkih napada u Europi, ali kao prijetnju svojoj sigurnosti oni vide rijeku izbjeglica koja zadnjih mjesec dana ide kroz Sloveniju prema Austriji, zbog čega ih skoro 80 posto podupire postavljanje zaštitne ograde na granici s Hrvatskom, pokazuju u ponedjeljak objavljene ankete.

S odlukom svoje vlade da se postavi takva ograda radi odvraćanja izbjegličkog vala slaže se njih 79 posto, dok je 21 posto protiv, pokazalo je ispitivanje mišljenja javnosti što ga je u ponedjeljak objavio ljubljanski list “Dnevnik”.

Anketa provedena prošle sedmice, nekoliko dana nakon terorističkog napada u Parizu, pokazala je da 58 posto ispitanika smatra da se stepen sigurnosti u Sloveniji zbog toga nije smanjio, dok 37 posto smatra suprotno. Da je ograda na slovensko-hrvatskoj granici potrebna najviše su uuvjereni pristaše dviju najvećih stranaka, Stranke modernog centra (SMC) premijera Mire Cerara i oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, pokazalo je ispitivanje.

Na pitanje treba li Slovenija dati vojnu pomoć Francuskoj u napadu na terorističku organizaciju ISIS pozitivno je odgovorilo 40 posto ispitanika u ispitivanju javnog mnijenja što ga je provelo ljubljansko “Delo”, dok ih suprotno misli 39 posto. Vojnu intervenciju EU-a u Siriji poduprlo bi 13 posto ispitanika, a 44 posto je na pitanje podržavaju li napade na IS odgovorilo negativno i zalažu se za druge načine rješavanja sigurnosne krize i terorističkih izazova.

Slovenska vlada u nedjelju je, na poziv Francuske zemljama EU-a za vojnu pomoć ,izrazila spremnost na veću razmjenu obavještajnih informacija te na povećanje broja slovenskih vojnika koji sudjeluju u operaciji u Maliju pod vodstvom Francuske sa sadašnja tri na najviše 10.

Među ispitanicima njih 59 posto navelo je da se zbog napada u Parizu ne osjećaju ugroženima, a 19 da sada više strahuju za svoju sigurnost, ali velika većina smatra kako će se europska politika prema izbjeglicama sada promijeniti.

Da prema njima valja zadržati politiku “otvorenih vrata” jer oni i sami bježe od terorista smatra 12 posto ispitanika, a da imigrantsku politiku treba zaoštriti smatra njih 65 posto.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.