epa04918060 French President Francois Hollande speaks during his biannual press conference at the Elysee Palace in Paris, France, 07 September 2015. France will begin reconnaissance flights over Syria starting 08 September and that France would not act alone against the Islamist extremist group and that there were no plans to send ground troops into Syria, President Francois Hollande said. It was the sixth press conference of its kind held by President Hollande since he took office. EPA/YOAN VALAT

Sastanak Hollande-Cameron: Zajedno do pobjede nad ISIS-om

Britanski premijer David Cameron najavio je da će britanski parlament ove sedmice glasati o odobrenju uključivanja u zračne operacije protiv terorista ISIS-a u Siriji i dodao da je Francuskoj predložio da joj otvori i zračnu bazu Aktorini na Kipru koju bi koristili za te operacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Francuski predsjednik Francois Hollande je u Jelisejskoj palati primio britanskog premijera Camerona, a prethodno su zajedno posjetili parisku koncertnu dvoranu Bataclan u kojoj su teroristi 13. novembra ubili 89 osoba i odali počast svim žrtvama terorizma.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Cameronom, prvi čovjek Francuske Hollande je istakao da se kontrole granica Evropske unije moraju pojačati i ne dozvoliti prelazak terorista preko granica Schengena.

Hollande je kazao da će zračni udari na uporišta ISIS-a u Siriji biti intenzivirani narednih dana kako bi se nanijeli što veći gubici na strani terorista. On je također izrazio zadovoljstvo zajedničkom saradnjom u borbi protiv terorizma između zvaničnih Pariza i Londona.

Ističući da je i Velika Britanija shvatila neophodnost zračnih udara na uporišta ISIS-a u Siriji, Cameron je kazao da će parlament Velike Britanije još ove sedmice glasati o odluci kojom se odobrava i uključivanje britanskih zračnih snaga u operacije u Siriji.

„Podržavamo i Francusku u njenim zračnim operacijama u Siriji i ponudili smo da joj otvorimo vojnu zračnu bazu Aktorini na Kipru“, kazao je Cameron.

Velika Britanija kao članica međunarodne koalicije za borbu protiv ISIS-a do sada je bila uključena isključivo u napade na uporišta terorista u Iraku, a za uključivanje u zračne operacije u Siriji je neophodno odobrenje nacionalnog parlamenta.

U terorističkom napadu 13. novembra u Parizu poginulo je 130, a ranjena 351 osoba. Napad je izveden na šest različitih lokacija, a tom prilikom poginulo je i sedam napadača. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija ISIS.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*