Konferencija “Romed program u BiH: Položaj Roma u BiH i dalje dosta težak

Na konferenciji “Romed program u BiH” koja ima za cilj obezbjeđivanje sredstva za poboljšanje kvaliteta života Roma u BiH poručeno je da je položaj Roma u BiH i dalje dosta težak, javlja Anadolu Agency (AA).

Centar za podršku Roma “Romalen” iz Kaknja, koji je organizator konferencije, navodi da cilj skupa nije samo da se predstave dosadašnji rezultati “Romed” programa u BiH, već i da se potaknu donatori, lokalne zajednice i institucije BiH, te međunarodne i domaće organizacije da podrže program aktivnog uključivanja Roma u procese poboljšanja kvaliteta života romske populacije. Realizacija programa “Romed” u BiH počela je u novembru 2013. godine, a podržali su je Vijeće Evrope i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U BiH program uključuje 50 uglavnom mladih Roma i Romkinja koji su tokom dvogodišnjeg rada stekli znanja i vještine medijatora i postali spona između lokalnih zajednica i romske populacije.

U uvodnom dijelu učesnicima konferencije obratili su se predstavnici Vijeća Evrope, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, EU, domaćih i međunarodnih vladinih i nevladinih organizacija, te romskih organizacija iz BiH i Makedonije koje su radile na sličnim pozitivnim praksama inkluzije.

Predstavnik Vijeća Evrope Markos Andrade kazao je da se program realizuje u jednom dijelu evropskih zemalja zajedno sa Vijećem Evrope i EU.

“Riječ je o programu koji se odnosi na jačanje kapaciteta romske populacije, ali i istovremeno radimo i sa lokalnim vlastima kako bi se poboljšali uslovi Roma. U BiH smo program počeli zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i Udruženjem Romalen iz Kaknja. Za dvije godine postigli smo dosta. Imamo male pobjede u promjenama na terenu, dešavaju se pozitivni pomaci”, istakao je Andrade.

Naglašava da su za dvije protekle godine obučili veći broj Roma da budu “roma medijatori”.

“Roma medijatori su neka vrsta mosta ili veze sa lokalnom romskom zajednicom i lokalnom vlašću. Oni rade na svim pitanjima. Dakle, na premoštavanju pitanja vezano za zdravstvo, zapošljavanje, uključeni su u sve probleme, a sada tražimo mogućnosti kako da ih stalno zaposlimo. Cilj današnjeg skupa je da učinimo Rome medijatore višeodrživim, da dobijemo finansijsku podršku i vlasti i sviju kako bi njihov posao u buduće bio na većem nivou i kako bi imali stalno zaposlenje”, kazao je Andrade.

Prema njegovim riječima, danas su okupili i predstavnike Roma iz drugih zemalja, a sve sa ciljem dobijanja ideja kako i Roma medijatori u BiH da uđu u sistem.

Saliha Đuderija, pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH poručila je da je i dalje položaj Roma u BiH dosta težak.

“Generalno svi programi koje smo mi radili u posljednjih šest godina su imali za rezultat povećan broj stambeno zbrinutih Rom koji su kroz naš rogram stambenog zbrinjavanja dobili odgovarajući smještaj ili rekonstrukciju postojećih stambenih objekata ali u oblasti zapošljavanja, pristupa zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i dalje postoji mnoštvo problema”, istakla je Đuderija.

Napominje da uz neke ekonomske probleme, teškoće oko zapošljavanja, njihovo obrazovanje i kvalifikaciona struktura također otežavaju pristup radnim mjestima.

Đuderija kaže da ako generalno gledamo jeste nešto poboljšan položaj Roma ali nije ni izbliza onoliko koliko bi trebao biti. Program će, kako kaže, biti nastavljen i u procesu do 2020. kroz regionalni IPA program koji je ponuđen za zemlje Zapadnog Balkana.

Đuderija napominje da je kroz njihove programe više od 5.000 porodica zatražilo neku vrstu pomoći, a oni su u proteklom periodu zbrinuli tek oko 1.200 kroz stambeni program.

Mujo Fafulić, nacionalni koordinator za implemetaciju “Romed” programa u BiH podsjetio je da je program u BiH uspostavljen 2013. godine.

“Nije ovo nešto što smo mi smislili nego je ovo nešto što je već implementirano u 27 zemalja svijeta. Imamo priliku angažovati 22 od 50 medijatora čije su vještine i kapaciteti izgrađeni i nadograđeni kako bi posredovali između romske zajednice i institucija vlasti”, istakao je Fafulić.

Kako kaže, do sada je ta komunikacija bila jednosmjerna. Naime, vlasti su se obraćale Romima dok sada postoji mogućnost da se i oni obraćaju vlastima putem medijatora.

“Kroz ovu konferenciju želimo na neki način postaviti dobre temelje uloge medijatora u ovom društvu. Svaki medijator je za godinu dana imao više od 100 različitih intervencija prema romskoj zajednici i institucijama. Medijator je taj koji će se spustiti na jedan ili podići na drugi nivo kako bi objasnio institucijama vlasti šta je zaista problem čovjeka iz romske zajednice”, naglasio je Fafulić.

Trenutno u BiH ima 50 medijatora čiji su kapaciteti izgrađeni i nadograđeni ali trenutno se angažuju 22.

“Želja nam je da uključimo veći broj medijatora i da budu na raspolaganju svim nivoima vlasti, svim međunarodnim organizacijama kroz različite projekte kao i svim romskim udruženjima”, poručio je Fafulić.

Nezir Husein iz Makedonije kazao je da današnjom konferencijom žele ukazati na to da država mora prepoznati medijatore Roma u BiH.

Ističe da su u Makedoniji mnogo radili na tome.

“I mi želimo da kao Romi budemo ujednačeni građani u mjestu gdje živimo. Mislim da je položaj Roma u Makedoniji bolji nego u BiH. Mi imamo ministra Roma, zamjenika, direktore, poslanike Roma. Vjerujem da BiH ima sluha oko toga jer Romi nisu došlo od nekud, oni su tu”, naglasio je Husein.

Dodaje da oni u BiH imaju zdravstvene, obrazovne i druge medijatore. Husein kaže da je broj Roma u osnovnim školama porastao i ne smanjuje se.

(AA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*