Obilježavanje evropske sedmice testiranja na HIV i hepatitis

Asocijacija Margina u saradnji sa Partnerships in Health će organizovati besplatno testiranje na HIV i hepatitis , povodom Evropske sedmice testiranja na HIV i Hepatitis C koja se održava od 20.11 do 27.11. ove godine.

„European testing week“ – Evropska sedmica testiranja je inicijativa lansirana od strane „HIV in Europe“ 2013. godine, s ciljem podizanja svijesti o važnosti testiranja i koristima koje donosi testiranje na HIV.

Sada, u trećoj godini testiranja, u 2015. godini, uključeno je i testiranje na Hepatitis, među osobama koje su pod rizikom, te se sada ova inicijativa naziva Evropska sedmica testiranja na HIV i Hepatitis.

Treća Evropska sedmica testiranja na HIV, čiji je ovogodišnji slogan „Testiraj. Tretiraj. Preveniraj.“, je evropska inicijativa, koja nastoji osnažiti povezivanje zdravstvenih institucija, organizacija civilnog društva i donosioca odluka širom Evrope da zajednički rade na postizanju sljedećih ciljeva:

–          podizati svijest o HIV-u/Hepatitisu C;

–          ohrabrivati ljude da otvoreno govore o važnosti testiranja na HIV/Hepatitisu C;

–          ohrabrivati osobe u povećanom riziku od HIV-a/Hepatitisa C da zahtijevaju od nadležnih državnih institucija veću dostupnost testiranju;

–          podizati svijest o važnosti spoznavanja vlastitog HIV/Hepatitis C statusa;

–          smanjiti stope kasnog otkrivanja infekcije;

–          informisati javnost i osobe pod rizikom o dostupnosti efikasnih tretmana.

U Bosni i Hercegovini prvi slučaj infekcije HIV-om zabilježen je 1986. godine, dok je do 2015. godine registrovano 287 HIV infekcija. U 2015. godini  u BiH je registrirano 13 novih HIV + (FBiH 10, RS 3), od kojih 6 sa razvijenim AIDS-om (FBiH 5, RS 1). U posljednjih 5 godina, u BiH se prosječno registrira 20-25 novih HIV infekcija.

Do danas nema pouzdanog podatka o broju inficiranih Hepatitisom C, a neke slobodne procjene su da u Bosni i Hercegovini živi oko 70 000 inficiranih, a mnogi nisu ni svjesni da su inficirani.Terapija za Hepatitis C je dostupna i ograničena, jer je veoma skupa (cca 40 000 KM) i dugotrajno se provodi (od 24-48 sedmica) u zavisnosti od genotipa virusa.

Testiranje će se vršiti 26.11. u prostorijama drop-in centra Asocijacije Margina u Tuzli (tržni centar Brčanska Malta) u periodu od 11.00. do 15.00. sati.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*