U Parizu pronađen prsluk sa eksplozivom

U južnom predgrađu Pariza pronađen je prsluk koji sadrži eksploziv i šarafe kakvi su korišteni u samoubilačkim napadima 13. novembra, potvrdio je jedan policijski zvaničnik.

Sumnjivi prsluk sa materijom nalik eksplozivu i šarafima, ali bez detonatora, pronašao je jučer jedan čistač na hrpi smeđa u predgrađu Montrougeu.

Laboratorijskom analizom je utvrđeno da je eksplozivna materija TATP, kojim su bile napunjeni i prsluci koje su koristili bombaši samoubice u napadima u kojima je 13. novembra ubijeno 130 ljudi, rekao je službenik policije, prenosi Beta.

Pored toga, prsluk je nađen u istoj oblasti u kojoj je lociran i mobilni telefon jednog od osumnjičenih napadača, odbjeglog Salaha Abdesalama.

Potraga za učesnikom napada

Salah Abdeslam, 26-godišnji Francuz koji živi u Belgiji, možda je jedini direktni živi sudionik pariških napada.

Policija je organizirala masovnu potragu za Abdesalamom, kojeg je jedna patrola poslije napada zaustavila na sjeveru Francuske, ali mu je dozvolila da nastavi putovanje za Belgiju.

Policija još ne zna da li je on prilikom bijega u Parizu odbacio pronađeni prsluk, rekao je predstavnik policije koji je želio da ostane anoniman pošto nije imao ovlaštenje da daje izjave za javnost.

Policija intenzivno traga za Abdeslamom koji je bio barem logističar u pokolju, a “možda je bio spreman aktivirati eksploziv na sebi”, rekla je advokatica jedne od dvije osobe koje su priznale da su mu pomogle u bijegu u Belgiju 14. novembra.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*