Rasturanje opojne droge u FBiH: U akciji “Most” uhapšeno 16 osoba

U operativnoj akciji kodnog naziva “Most”, koju provode pripadnici Federalne uprave policije na području Federacije BiH, slobode je lišeno 16 osoba, a zaplijenjeno je 25 kilograma droge, potvrdio je Mirko Kuprešaković, rukovodilac i koordinator operativno-taktičke akcije “Most”.

On je naveo da je FUP u proteklom periodu poduzimao operativno-taktičke i istražne mjere na prikupljanju činjenica i dokaza o osobama koje se bave nabavkom i rasturanjem opojnih droga, a sve u cilju identificiranja i dokumentiranja organizirane kriminalne grupe.

“Sve naše aktivnosti provodile su se u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda Sarajevo. Aktivnosti su se poduzimale na cijelom području Federacije. Trenutno je još nekoliko pretresa u toku i obrade određenih osumnjičenih osoba. Za sada možemo reći da je obrađeno više od 20, a slobode lišeno 16 osoba. Prilikom lišavanja slobode osumnjičenih i pretresa stanova, kuća i ostalih objekata koje koriste, pronađeno je više od 25 kilograma materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu”, istakao je Kuprešaković.

On je dodao da će vještaćenjem biti utvrđeno da je riječ o opojnim sredstvima.

“Pronađena je veća količina automatskog naoružanja, vojno-formacijskih eksplozivnih sredstava, veća količina pištolja i izvjesna količina novca. Sve je to oduzeto. Sve osobe nakon aktivnosti FUP-a i lišavanja slobode uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu bit će predati nadležnom kantonalnom tužilaštvu”, kazao je Kuprešaković.

Prema njegovim riječima, vještanjem će se decidno moći reći o kojoj drogi je riječ, ali operativno se radi se amfitaminu, odnosno speedu, hašišu, ekstaziju i manjim količinama marihuane.

Kuprešaković napominje da se 11 osoba koje su lišene slobode nalazi u prostorijama FUP-a radi ispitivanja, a za pet osoba kantonalno tužilaštvo tražilo je mjere pritvora.

Kako kaže, aktivnosti, osobe niti predmeti koje su pronašli ne mogu se dovesti u vezi sa finansiranjem terorizma. Saznanja, Kuprešaković ističe, ukazuju da je ova količina opojne droge bila isključivo za bh. tržište.

“Ova količina nije konačna i to je najmanja količina koju posjedujemo. U toku su pretresi na još nekoliko lokacija i privođenja određenih osoba. Odgovarajući nosioci organizirane kriminalne skupine koju smo dokumentirani nisu bili do sada obrađivani. Imovno su dobro situirani”, dodao je Kuprešaković.

Riječ je o mlađim osobama, ali i onim srednjih godina sa područja Kantona Sarajevo i Goražda.

“U KS-u slobode je lišeno 15 osoba i jedna osoba sa područja Bosansko-podrinjskog kantona”, istakao je Kuprešaković.

Šejla Heljić, tužiteljica Tužilaštva KS-a, kazala je da je rezultat gotovo tromjesečne akcije lišenje slobode određenog broja osoba.

“Kao prvi dio akcije koja je provedena prije nekoliko dana slobode je lišeno sedam osoba. Pet od tih sedam osoba je dovedeno u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i te osobe su sinoć ispitane. Prema pet osoba Tužilaštvo je stavilo prijedlog za određivanje pritvora usmjeren prema Kantonalnom sudu. Navedenim licima se na teret stavlja izvršenje krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge”, naglasila je Heljić.

Nakon prvog dijela akcije, u nastavku je slobode lišeno još 11 osoba.

Kako kaže, također im se na teret stavlja i izvršenje krivičnog djela vezano za posjedovanje velike količine ekplozivnih materija i oružja.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*