Otvorena zaobilaznica: Sarajevo spojeno na autocestu A1

Na petlji Butile, nadomak Sarajeva, danas je upriličeno otvaranje treće dionice zaobilaznice, a Sarajevo je od danas povezano sa Koridorom 5C, čime bi trebao doći kraj gužvama u saobraćaju u pravcu Rajlovca i Briješća.

Projekat je realiziralo Javno preduzeće Ceste FBiH. Direktor ovog preduzeća Ljubo Pravdić rekao je da je petlja Butile vrlo složen građevinski proijekat jer je izgrađena na tri razine u dva smjera. Ukupna površina je oko 20.000 kvadratnih metara, kroz tri razine, prema riječima Pravdića, saobraćaj će se odvijati od obilaznice Sarajevo prema pravcima Zenica – Mostar, ulazak i izlazak iz Sarajeva prema Zenici te ulazak i izlazak iz Sarajeva prema Mostaru.

Prema riječima Pravdića, ukupna vrijednost radova na petlji Butila iznosi oko 16 miliona eura.

Svečanu vrpcu je presjekao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, a otvaranju su prisustvovali predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić istakao je kako je današnjim puštanjem u promet dijela Sarajevske obilaznice, “otvorena kapija glavnog grada BiH”.

“Nije bilo moguće na ljepši način proslaviti Dan državnosti i nema ljepšeg poklona građanima od otvaranja ove kapije Sarajeva. Također, ovim nastavljamo napredovati na završnim dionicama obilaznice. Ministarstvo je odlučno u davanju podrške i ono je opravdano jer je u kratkom vremenskom periodu postignuto puno”, kazao je Lasić.

Na uspješno okončanim radovima, premijer FBiH Fadil Novalić čestitao je izvođačima radova.

“Kroz akcioni plan reformske agende Vlada FBiH je previdjela značajna ulaganja u putne komunikacije jer su komunikacije postale pitanje standarda. Izgradnja mreže autoputa je važna za ukupni privredni rast”, poručio je Novalić.

Pored dijela Sarajevske zaobilaznice koji je otvorena danas, u punom jeku su i pripreme za izgradnju posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice – LOT-a 2C, koji će kružni tok u Briješću spajati sa ulicom Safeta Zajke, saopšteno je iz Opštine Novi Grad Sarajevo.

Opština Novi Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo osiguraće sredstva za eksproprijaciju zemljišta (oko 4,2 miliona KM) dok će investitor izgradnje, koja će koštati oko 12 miliona KM biti J.P.

Ceste Federacije BiH. Očekuje se da radovi na izgradnji Lot-a 2C započnu u martu ili aprilu 2016. godine.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*