Putin: Nož u leđa, bit će posljedica

Na sirijsko-turskoj granici srušen je ruski borbeni zrakoplov Su-24, potvrdilo je rusko ministarstvo obrane, dodajući kako avion nije ugrozio turski zračni prostor i kako je letio na visini od 6000 metara, javlja RT.

Putin: Nož u leđa

“Ruski borbeni avion je oboren na sirijskoj teritoriji, na oko četiri kilometra udaljenosti od turske granice. Današnji tragični događaj će prouzrokovati ozbiljne posljedice u odnosima Rusije i Turske. Umjesto da je Ankara ostvarila momentalni kontakt sa nama, sve što znamo je da je obavijestila svoje NATO saveznike“, rekao je Putin.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruski vojni avion tipa Su-24 oboren na granici Turske i Sirije, a to je potvrdila i turska Vojska.  “Ruski piloti i avion nisu bili prijetnja Turskoj. Oboreni avion je izvršavao direktan zadatak u borbi protiv Islamske države. Taj avion je vršio preventivne napade na položaje terorista, a Turska ga je gađala, bez obzira na to što smo mi zaključili sa SAD sporazum o tome da se incidenti u zračnom prostoru moraju izbjeći“, dodao je Putin.

Ovaj incident se dogodio svega mjesec dana nakon što je turski avion oborio bespilotnu letjelicu koja je narušila zračni prostor Turske pri preletu iz Sirije.

“Rusija je odavno primjetila da na teritoriji Turske postoji mnogo naftnih polja pod kontrolom Islamske države. Rusija se odnosila prema Turskoj kao prema prijateljskoj državi, a ne samo kao prema susjedu. Ne znam kome je ovo trebalo, nama ne… Ovo je nož u leđa“, zaključio je Putin.

Turski premijer Ahmet Davutoğlu, je u isto vrijeme kad i Putin, govorio o tome kako Turska ima pravo da odgovori na narušavanje zračnog prostora. Zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da se o “razvoju događaja na sirijskoj granici” konsultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama, prenose turski mediji. Novinska agencija Anadolu objavila je snimke na kojima se vidi da su se dvojica pilota uspjela katapultirati iz srušenog zrakoplova.  Izvanredna sjednica vijeća NATO-a održat će se danas u 17 sati po belgijskom vremenu.

Prema najnovijim informacijama, jedan od pilota je poginuo, javlja Guardian

Nije trebalo dugo da se na internetu pojavi video navodnog pilota ruske letjelice. Video prikazuje navodnog pilota kako nepomičan i bez svijesti leži. Lice mu je u modricama i krvavo. Ljudi oko njega se raduju i zahvaljuju Allahu, dok neki govore kako im je žao što ga nisu na mjestu spalili. “Ruski pilot” čuje se “Bog je velik”, dodaje.

Govore arapski, ali sa Latakia naglaskom. Prema navodima Reutersa, video je poslala pobunjenička grupa koja se nalazi na sjeverozapadu Sirije, a gdje su aktivne grupe slobodne sirijske vojske, dok se na tom području ne nalaze pripadnici ISIS-a.

Ranije je objavljeno da su piloti su uspjeli iskočiti. Jednog od dvojice pilota oborenog ruskog aviona zarobili su sirijski pobunjenici, javila je televizija CNN-Turk. U planinskoj oblasti nedaleko od turske granice, nasuprot provincije Hataj na jugu, pilota su zarobili pobunjenici, Turkmeni koji se bore protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Assada.

Turska: Više puta smo upozorili pilote 

Izvori iz turskog predsjedništva naveli su da je avion koji je oboren danas ruski vojni avion i da je povredio turski zračni prostor kod granice sa Sirijom. “Ruski avion Su-24 srušen je u skladu sa pravilima angažovanja pošto je narušio turski zračni prostor uprkos upozorenjima”, naveli su izvori iz turskog predsjedništva. Turska je navela da je upozorila letjelicu više puta prije nego što je srušena.

Ruski avion Suhoj-24, koji je danas oboren na granici između Sirije i Turske, bio je jedan od 12 aviona tog tipa koji je Rusija koristila od početka zračne intervencije protiv Islamske države i sirijskih pobunjenika. U pitanju je nadzvučni frontovski taktički bombarder iz sovjetske ere, sa promjenjivom geometrijom krila, koji je korišten i za izviđanje i elektronsko ratovanje.

Nekada je Su-24 bio najbrojniji sovjetski taktički bombarder, koji je proizveden u više od 1.400 primjeraka, ali se pretpostavlja da je danas u aktivnoj upotrebi oko 120 letjelica tog tipa u ruskim zračnim snagama, plus još desetak u ruskoj mornarici.

Proizvođen je od 1974. do 1993. godine i pored Rusije, aktivno se koristi u još pet zemalja (Alžir, Iran, Sirija, Ukrajina i Sudan). Avion Su-24 od naoružanja ima top sa 500 granata i razne vrste raketa i bombi ukupne težine osam tona. Pored Sirije, Su-24 je borbenu upotrebu imao u ratu u Afganistanu, građanskom ratu u Libanu, Operaciji “Pustinjska oluja” u Iraku, oba čečenska rata, u Gruziji, Libiji i u Ukrajini.

(Federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*