Platiniju prijeti doživotna zabrana vršenja funkcija u nogometu

Etički komitet Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) zatražio je doživotnu suspenziju za predsjednika Evropske fudbalske unije (UEFA).

Platinijev advokat Thibaud d'Ales rekao je danas agenciji AP da je zatražena maksimalna kazna za Platinija, koji je suspendovan na 90 dana zbog “nelojalne isplate” od dva miliona dolara koliko mu je isplatio odlazeći predsjednik FIFA-e Sepp Blatter. Blatter je zbog toga također suspendovan na 90 dana.

Sudija Etičkog komiteta FIFA-e Hans Joachim Eckert saslušaće u decembru Platinija i Blattera.

“Ne postoji nijedan opipljiv element u ovom slučaju koji može da potvrdi sumnje na korupciju, rekao je d'Ales.

Blatter je Platiniju 2011. godine platio dva miliona dolara za konsultantske poslove koje je bivši francuski fudbaler obavljao od 1998. do 2012. godine. Platini i Blatter su negirali nepravilnosti i rekli da su postigli usmeni dogovor o isplati. Francuz se na suspenziju žalio Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Platini se kandidovao za predsjednika FIFA-e, na izborima 26. februara naredne godine, ali njegova kandidatura nije razmatrana zbog suspenzije.

Blatter je 2. juna podnio ostavku samo nekoliko dana pošto je dobio svoj peti predsjednički mandat, poslije velikog skandala i hapšenja nekolicine FIFA-inih zvaničnika u istrazi američkih i švicarskih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu. On je rekao da će napustiti funkciju kada novi predsjednik bude izabran. U slučaju da dobije doživotnu suspenziju Platini može da se žali Sudu za sportsku arbitražu, koji je u prošlosti poništavao takve kazne.

(federalna.ba/Beta/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*