Šesnaest dana aktivizma posvećeno sigurnim kućama

U okviru 16 dana aktivizma, podrške žrtvama nasilja u pororici i nasilja nad ženama, u Udruženju građana „Vive žene“ Tuzla danas je održana press konferencija, kako bi najavili planirane aktivnosti.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je sigurnost sigurnih kuća, kojih u Bosni i Hercegovini ima devet. U novom prijedlogu Zakona o zaštiti nasilja u porodici, u član 35. dovodi u pitanje opstanak sigurnih kuća, kazala je Jasna Zečević, predsjednica Udruženja građana „Vive žene“ Tuzla.  Ovaj prijedlog bi se u parlamentarnoj proceduri trebao naći 1.decembra, i prema njemu sigurne kuće postaju ustanove, što bi dovelo do neizvjesnog finansiranja.

Ovo tuzlansko udruženje se pružanjem pomoći žrtvama nasilja u porodici bavi tokom cijele godine, pružajući direktnu pomoć i podršku, ali i kroz sigurne kuće. Od 1.januara do 20.novembra ove godine zbrinuto je 85 žrtava nasilja. Prema riječima Fatime Bećirović iz Udruženja građana „Vive žene“, putem SOS telefona u prvih deset i po mjeseci ove godine, bilo je 288 poziva, uz preko 200 na redovnu telefonsku liniju udruženja.

Kako je istaknuto, sve što su nevladine organizacije do sada uradile na unaprijeđenju ove oblasti može propasti, ukoliko pomenuti član Zakona o zaštiti nasilja u porodici bude usvojen 1.decembra.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*