Erdogan: Ankara ne sarađuje sa ISIL-om

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan negirao je danas optužbe Rusije da Ankara sarađuje sa grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL) i naglasio da je „borba njegove zemlje protiv džihadista nesporna”.

Erdogan je poručio da je “stav Turske u borbi protiv ISIL-a jasan od početka”, prenosi AFP.

“To se ne dovodi u pitanje. Niko nema pravo da osporava borbu naše države protiv Islamske države ili da nas inkriminirate”, rekao je.

Erdogan je, također, demantirao optužbe Rusije da Turska kupuje naftu od ISIL-a.

“Treba da vas je sramota. Oni koji tvrde da mi kupujemo naftu od ISIL-a su obavezni da to i dokažu. Ako ne, oni su klevetnici”, poručio je Erdogan, dodavši kako svi znaju gdje Turska kupuje energente – najviše od Rusije, zatim Irana, Azerbejdžana i Iraka.

“Ponudite dokaze da kupujemo od ISIL-a, neka to dokažu oni koji nas optužuju. Ako tražite izvore finansiranja Islamske države, prvo pogledajte Assadov režim”, rekao je Erdogan.

Kako je dodao, Turska će nastaviti da podržava umjerene pobunjenike u Siriji.

Pogoršanje odnosa

Odnosi između Turske i Rusije su se pogoršali nakon što su turske oružane snage 24. novembra oborile ruski vojni avion, tvrdeći da je narušio turski zračni prostor.

Međutim, Rusija tvrdi da je avion bio na sirijskoj teritoriji.

“Rusija neće tolerirati napade na njen vojni avion koji je srušila raketa ‘zrak-zrak’, ispaljena iz turskog vojnog aviona F-16, dok je bio na visini od 6.000 metara i na udaljenosti od jednog kilometara od turske granice, izjavio je u utorak u Sočiju ruski predsjednik Vladimir Putin, istakavši da ruski avion i piloti nisu predstavljali prijetnju Turskoj.

‘Turska se ne treba izvinjavati’

“Turska se neće izviniti Rusiji zbog obaranja ruskog vojnog aviona”, izjavio je danas turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Ne treba da se izvinjavamo zbog nečega u čemu smo u pravu”, rekao je.

Cavusoglu je podsjetio da je Turska jučer izrazila žaljenje zbog tog incidenta, objasnivši da je riječ o telefonskom razgovoru turskog ministra vanjskih poslova i ruskog kolege Sergeja Lavrova.

Ova izjava došla je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin kazao da se Turska još nije izvinila, niti da je je ponudila garancije da će “odgovorni za taj zločin” biti kažnjeni.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*