Erdogan: Turska se neće izviniti Rusiji

Turska se neće izviniti Rusiji zbog obaranja ruskog vojnog aviona, naveli su predsjednik Tajip Erdogan i šef diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Turski predsjednik je u intervjuu za američki CNN rekao da bi druga strana trebalo da se izvini.

“Mislim da, ako postoji strana koja bi trebalo da se izvini, to nismo mi. Oni koji su narušili naš vazdušni prostor bi trebalo da se izvinjavaju. Naši piloti, naša vojska, oni su prosto radili ono što je njihova dužnost. To je suština”, rekao je Erdogan.

Cavusoglu je podsjetio da je Turska jučer izrazila žaljenje zbog tog incidenta, prenijela je agencija AFP, objasnivši da je riječ o telefonskom razgovoru turskog ministra spoljnih poslova i ruskog kolege Sergeja Lavrova.

“Ne treba da se izvinjavamo zbog nečega u čemu smo u pravu”, istakao je Cavusoglu.

Ove izjave uslijedile su nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da se Turska još nije izvinila zbog obaranja ruskog vojnog aviona prije dva dana iznad tursko-sirijske granice, niti da je ponudila garancije da će “odgovorni za taj zločin” biti kažnjeni.

Ranije dobri odnosi Rusije i Turske su se znatno pokvarili nakon što je Turska u utorak oborila ruski SU-24, koji je navodno povredio turski vazdušni prostor, prenijela je agencija AP.

Putin se ranije danas u obraćanju novinarima u Kremlju požalio da još nije dobio izvinjenje od Turske, kao ni “ponudu da se nadoknadi šteta”.

On je dodao da žali što su odnosi Turske i Rusije zapeli u ćorsokak.

Ruski predsjednik je dodao da, prema njegovom mišljenju, Turska namjerno nastoji da pogorša odnose Moskve i Ankare.

(Fokus.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*