Prirodnim antibioticima pobijedite prehladu i upale

Da biste što manje trebali sintetske antibiotike, osnažite organizam zdravim načinom života u kojemu je nezaobilazna pravilna prehrana – izvor brojnih prirodnih antibiotika koji uništavaju mikroorganizme bez nuspojava i ne izazivaju otpornost bakterija, a mogu se uzimati uz već propisane lijekove, piše Ordinacija.hr.

Pčelinji proizvodi

Propolis, matična mliječ i med sadrže obilje visokovrijednih flavonoida, aminokiselina, enzima, minerala, vitamina… Zbog takvog jedinstvenog sastava izvrsno jačaju imunitet i ublažavaju upale.

Đumbir

“Vatrena” ljutina đumbira moćan je saveznik protiv prehlade i infekcija.

Luk i češnjak

Češnjak je zbog antibiotičkog sastojka alicina izvrstan protiv prehlada, grlobolje, kašlja, bronhitisa… I ostale vrste luka (crveni luk, poriluk, ljutika, vlasac…) imaju slično djelovanje, osobito crveni luk koji je od davnina poznat kao prirodni antibiotik.

Začinsko bilje

Mažuran, majčina dušica, metvica, kadulja, lovor, origano… obiluju blagotvornim flavonoidima, gorkim tvarima i eteričnim uljima zbog kojih imaju protubakterijsko, protuvirusno i protugljivično djelovanje. Preporučuje se i uporaba esencijalnih ulja spomenutih biljaka, ali o tome se svakako savjetujte s aromateraputom odnosno fitoterapeutom.

Mliječni probiotici

Fermentirani mliječni proizvodi (npr. acidofil, AB kultura) sadrže prirodni antibiotik acidofilin i probiotičke bakterije koje sprečavaju razvoj različitih štetnih mikroorganizama. Probiotici izvrsno ublažuju upale i probavne smetnje.

Borovnica

Plodovi i čaj od borovnice preporučuju se kod upala zubnog mesa, mokraćnog i dišnog sustava. Borovnica djeluje protubakterijski i antiseptički jer sadrži dragocjena eterična ulja, smolu, tanine, minerale i kiseline – sve to povoljno utječe na dišni sustav, cirkulaciju i izlučivanje štetnih tvari iz tijela.

Brusnica

Obiluje antioksidansima koji jačaju imunitet i izvrsna je protiv upala mokraćnog sustava, a pomaže i protiv upala zubnog mesa. Brusnica je bogata vitaminom C pa je odličan izvor energije u zimskim mjesecima.

Hren

Podiže imunitet, ublažuje prehlade i dišne tegobe, potiče cirkulaciju. Najbolji je svježi hren.

Čili

Ljute papričice sadrže obilje vitamina (A, B, C, E) i (mangan, kalij, bakar) te kapsaicin koji djeluje kao analgetik, antibiotik i antiseptik. Čili podiže energiju i olakšava disanje.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*