Uručena javna priznanja pripadnicima ICITAP-a

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić uručili su danas javna priznanja Charlesu W. Bennettu  i Laddie Hancocku, predstavnicima programaInternational Criminal Investigative TrainingAssistance Program (ICITAP) za Bosnu i Hercegovinu. Sastanku je prisustvovao i policijski komesar MUP-a TK Fadil Šljivić.

Nagrađeni su voditelji programa u čijem je konceptupored materijalno-tehničkog opremanja Uprave policijei značajandoprinos u stručnom osposobljavanju pripadnika Uprave policije MUP TK-a. Program obuhvataorganizovanje specijalističke obuke za instruktore i pripadnike specijane Jedinice i Jedinice za Javni red i mir. Pored toga službenici Uprave policijeMUP TK-a su, pod pokroviteljstvom ICITAP-a, učestvovali u radumeđunarodnih seminara i konferencija.

Premijer Gutić ovom je prilikom istaknuo da je Vlada Tuzlanskog kantona uložila značajna sredstva u opremanje policije. „Svjesni smo činjenice da ako želimo da imamodobru sigurnost u nju moramo ulagati. Ova pomoć koju smo dobili od američkog pravosuđa nema samo simbolični značaj nego i značaj na terenu. Tome najbolje svjedoče poslednja dešavanja u Parizu i Sarajevu i opominju nas da moramo na isti način u narednom periodu još brže i još više ulagati u sigurnost svih građana BiH“, kazao je premijer Gutić.

Ministar MUP-a Husein Topčagić još jednom je ponovio da je „opredjeljenje Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova stvaranje jake profesionalne i efikasne, materijalno-tehnički opremljene i kadrovski osposobljene policije. Na tom nam putu pomaže ICITAP s obzirom da smo zahvaljujući njima osposobili Specijalnu jedinicu iJedinicu za javni red i mir i to nam pomaže u našem budućem radu.“

Direktor ICITAP-a Charles W. Bennett izrazivši sreću zbog priznanja rekao je da cijeli tim veoma počastvovan.„Imamo veoma jako partnerstvo sa Vladom TK i sa policijom u ovom kantonu. Posao koji smo uradili do sada je dizajnirantako da se poboljša i unaprijedi sigurnost građana u TK. Sigurno društvo u kojem vlada red bitno je i za ekonomski razvoj. Jer razne kompanije će investirati samo u onim područjima koja su sigurna. To je preduslov koji, nažalost, nije prisutan svugdje u svijetu“, rekao je Bennet.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*