Izetbegović: Ne pravimo mevlude i tevhide za praznike države

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je konferenciju povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom je Dan Republike Srpske 9. januar proglašen neustavnim.

Ustavni sud BiH jučer je donio odluku da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH. Ustavni sud BiH je donio odluku nakon zahtjeva člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS.

“BiH je i srpska i bošnjačka i hrvatska i svih građana koji u njoj žive. To je potvrdila i ova presuda. Ne stoje tvrdnje da se ovim šteti RS-u i da ja ne prihvatam RS. Naprotiv, prihvatam Republiku Srpsku i nisam protiv njenih interesa”, kazao je Izetbegović na početku konferencije.

“Ne bi mi smetala ni jedna srpska slava, samo ne treba mevludima i slavama obilježavati državne praznike, jer ni mi ne pravimo ni mevlude ni tevhide za državne praznike”, kazao je on.

On je dodao da prihvata sve ono što stoji u Dejtonskom sporazumu i da je svojim radom pomogao razvoju ovog bh. entiteta.

“Niz investicija koje su ušle u RS direktna su posljedica onoga što sam ja radio. Meni je drago da je to tako. RS trebaju da prihvate svi njeni građani, a ne samo Srbi. Treba odrediti datum koji bi svi prihvatili kao svoj”, kazao je član Predsjedništva BiH.

On je kazao da se u 9. januaru kao prazniku u RS-u ne mogu prepoznati muslimani, katolici i građani ostalih religija.

“Pozivam vlasti da provedu odluku Ustavnog suda BiH i da ispravimo sve diskriminatorske odredbe na svim nivoima”, dodao je Izetbegović

Ustavni sud BiH je ovu odluku donio preglasavanjem, a Izetbegović kaže da politički argumenti nisu prevagnuli u korist njegove apelacije.

“Nespokojan sam što nije bio konsenzus kada je u pitanju odluka. Uvijek bih podnio apelaciju kojom se ispravljaju nepravde u BiH. Ako ima bilo šta što pogađa bilo koga u Federaciji, ja ću se potruditi  da to ispravim”, poručio je Izetbegović.

On je kao mogući praznik svih građana u Republici Srpskoj predložio dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

“Sumnjam da će odluka biti provedena u roku od šest mjeseci. Ali, prije ili kasnije, svaka odluka Ustavnog suda BiH će biti provedena i presude će biti primjenjene. Prihvatam RS, nisam protiv njenog interesa”, kazao je Izetbegović na kraju.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*