Erdogan: Najiskrenije preporučujemo Rusiji da se ne igra s vatrom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je Rusija pod izgovorom slučaja (obaranje ruskog aviona, op.a.), za koji je cijeli svijet prihvatio da je Turska u pravu, njegovoj zemlji uputila nemoguće optužbe, što je, prema njegovim riječima, igranje s vatrom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio stanovnicima sjevernog turskog grada Bayburta, gdje je prisustvovao ceremoniji zajedničkog otvaranja više kompletiranih projekata. Tom prilikom se osvrnuo i na posljednja dešavanja u vezi sa obaranjem ruskog aviona, u utorak, 24. novembra.

Erdogan je rekao kako je istog dana kada je avion oboren pokušao stupiti u telefonski kontakt sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no od tada nije dobio nikakav odgovor.

“Istog dana zatražio sam sastanak, želio sam da razgovaramo telefonom. Međutim, od tog dana do danas od njih nismo dobili odgovor”, kazao je Erdogan, te dodao kako postoji mogućnost susreta sa Putinom na Samitu o klimatskim promjenama u Parizu.

“Mislim da će (Putin) biti prisutan, tamo isto tako možemo sjesti i razgovarati”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik ipak je naglasio kako su radarski snimci potvrdili da su ruski avioni povrijedili turski zračni prostor, te da je sve to cijelom svijetu potvrđeno i audiosnimcima.

“Cijeli svijet je prihvatio da je Turska po ovom pitanju u pravu. I Rusija isto tako ima odgovornst da dokaže svoje tvrdnje, u protivnom Rusija će dobiti status lažljivca zbog teških i nepoštenih optužbi”, rekao je Erdogan.

“Turska nije namjerno srušila ruski ratni avion. To je događaj koji automatski slijedi nakon povrede zračnog prostora, odnosno primjene pravila angažmana”, dodao je Erdogan.

Kada je u pitanju borba protiv terorističke organizacije ISIS, Erdogan je poručio Putinu:

“Poštovani Putin kaže: ‘Ko primjenjuje dvostruke standarte prema terorizmu, igra se s vatrom’. Potpuno se slažem sa ovom rečenicom. Tačno. Podržavati Assadov režim, koji je razlog stradanju 380 hiljada ljudi, i koji širi državni teror, da, to je igra sa vatrom. Sa izgovorom borbe protiv ISIS-a bombardovati opoziciju sa međunarodnim legitimitom, igra je s vatrom. Pod izgovorom slučaja za koji je cijeli svijet prihvatio da je Turska u pravu, uputiti nam nemoguće optužbe te taj slučaj koristiti i mučiti naše građane koji su u Rusiju otputovali kako bi prisustvovali sajmu, znači igrati se s vatrom. Neodgovorno napasti kamione koji se u regiji nalaze zbog trgovine ili humanitarne pomoći, igra je s vatrom. Najiskrenije preporučujemo Rusiji da se ne igra s vatrom”, rekao je Erdogan.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*