Čudo arhitekture u Sanliurfi: Kuće sa koničnim kupolama starim i po 250 godina

Halil Fidan – Mjesto Harran u Sanliurfi specifično je zbog različitih arhitektura, a najviše zbog zemljanih kuća sa kupolama starim i oko 250 godina, piše Anadolu Agency (AA).

Područje na kojem su pronađeni ostaci prvog islamskog univerziteta kao i džamija Ulu iz emevijskog perioda nadopunjuju Harran u koji turisti najviše svraćaju zbog kuća sa koničnim kupolama pravljenim od zemlje.

Svaka kupola predstavlja jednu sobu u kući. Zahvaljujući ružinom ulju, slami, zemlji i jajima koje je arhitekta koristio u materijalu tokom pravljenja kuća u objektima je tokom zime toplo. Kuće su malterisane blatom i taj izgled čuvaju i dan danas.

Na koničnim kupolama su ostavljene male rupe kroz koje izlazi dim te ulazi svjetlost izvana.

Na cijelom području se nalazi oko 1.000 kuća sa koničnim kupolama. Neke su renovirane ali su svakako ostale turistička atrakcija.

Predsjednik Odbora za ikopavanja Harran Mehmet Onal kazao je za AA da historija sličnih kuća datira još od prije 10.000 godina.

Prema njegovim riječima, kuće su pravljene na način da tokom zime i ljeta zadržavaju odgovarajuću temperaturu. Naime, u njima je tokom zime toplo, a ljeti hladnije.

“Tokom zime jedna peć može da ugrije 2o soba u kući. Trenutno niko ne živi u ovim kućama”, istakao je Onal.

Načenik Harrana Mehmet Ozyavuz kazao je da kuće predstavljaju važnu turističku atrakciju za ovo područje.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*