Imenovana nova Vlada TK sa tri nova ministra iz SBB-a

Tuzlanski kanton dobio je danas novu Vladu, treću po redu ove godine.

Kao i u prethodne dvije, na čelu Vlade i dalje je premijer Bego Gutić, a u novoj kantonalnoj vladi došlo je do rekonstrukcije i zamjene određenih ministara.

Skupština Tuzlanskog kantona na današnjoj hitnoj sjednici imenovala je novu Vladu TK, a rekonstrukciji Vlade prethodio je nedavni dogovor koalicionih partnera zbog prelaska Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH iz opozicije u vlast.

Stranka demokratske akcije (SDA) svoje ministre nije mijenjala, pa su stari/novi ministri iz reda SDA: Hasan Ferhatović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša, Jakub Suljkanović, ministar finansija, Abdulah Zukić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja, Srđan Mićanović, ministar industrije energetike i rudarstva i Husejn Topčagić, ministar unutrašnjih poslova, koji je imenovan u julu ove godine prilikom prve rekonstrukcije Vlade TK, kada je Demokratska fronta u ovom kantonu prešla u opoziciju.

Nova tri ministra u Vladi TK su iz Saveza za bolju budućnost: ministar obrazovanja Zlatan Muratović, koji je zamijenio Izeta Jagodića (Stranka za BiH), Mirsad Gluhić je novi ministar trgovine, turizma i saobraćaja koji je zamijenio Edina Ajanovića (NS Radom za boljitak), koji je nedavno uhapšen u aferi Lijanović i drugi i trenutno je u pritvoru, a federalni zastupnik SBB-a Bahrudin Hadžiefendić novi je ministar zdravstva. Na njegovoj poziciji do danas je bio Elvis Bektić iz BPS-a.

Ministar zdravstva Elvis Bektić i ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta Izet Jagodić su podnijeli ostavke koje je Skupština TK prihvatila, nakon čega je uslijedilo imenovanje nove Vlade.

Nove stare ministrice u Vladi TK su Ivana Kulić, ministrica pravosuđa i uprave (NS Radom za boljitak), Danijela Simić, ministrica za rad i socijalnu politiku (SBiH), kao i Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva (BPS).

Premijer TK Bego Gutić je ocijenio da će vlada nastaviti započete reforme te je istakao da ministri nisu smijenjeni zbog nerada već zbog nove koalicije.

“Radi se o proširivanju koalicionog kapaciteta, što će umnogome pomoći i Vladi i Skupštini da što kvalitetnije rade”, poručio je Gutić i dodao da je ovo vjerovatno posljednja rekonstrukcija kantonalne vlade.

U ovom kantonu trenutno su stranke opozicije u vlasti jedino SDP i DF, ostale čine vladajuću većinu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*