Elektrifikacija 158 povratničkih domaćinstava

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potpisala je danas sporazume o saradnji na realizaciji projekata elektrifikacije stambenih jedinica za izbjegle i raseljene osobe na području općina Višegrad, Foča, Novo Goražde, Pale/Prača, Čajniče, Sokolac, Rogatica i Rudo.

Sporazume su zajedno s ministricom potpisali i načelnici općina, direktor Fonda za povratak, predsjedavajući Komisije za izbjegla i raseljena lica BiH, te direktori JP EP BiH i ZP ED Pale.

Ministrica Borovac je istaknula da je Ministarstvo putem Komisije za izbjegle i raseljene osobe izdvojilo 1.400.000 KM za svih osam projekata za priključak električne energije u 158 domaćinstava.

“Zahvaljujem osobama koje su dugo čekale na elektrifikaciju, jer znamo koliko elektrifikacija znači za povratnike, a to je egzistencijalno pitanje, i ovim projektom ćemo stvoriti uslove da vratimo dostojanstven život povratnicima, da im vratimo samopouzdanje i da utičemo na razvoj lokalne zajednice s ciljem boljih uslova života”, rekla je Borovac.

Elektrifikacija otežana jer je riječ o udaljenim mjestima,ali će “Elektrodistribucija” obaviti poslove u skorijem roku.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice do sada udruženim sredstvima BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta izdvojilo 14.500.000 KM za elektrifikaciju.

Član Uprave “Elektroprivrede BiH” Admir Andelija rekao je da je “Elektroprivreda” obradovana nastavkom priključenja električne energije u domove povratnika.

Izvršni direktor za tehničke poslove “Elektrodistribucije” Pale Boško Jugović, naglasio je da će nakon ovog sastanka “Elektrodistribucija” krenuti u izradu projektne dokumentacije i implementaciju obaveza koje je preuzela.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*