Šta možete da saznate o svojoj partnerki posmatrajući njenu majku?

Kažu da su kćerke više vezane za očeve, a češće i liče na njih. Ali odnos sa majkom je ipak ključan – ženstvenost se nasljeđuje i uči od majke, a psiholozi kažu da odnos prema majci odslikava odnos prema sebi. Odrastajući, djevojčica se identifikuje sa majkom, ili joj pruža otpor, pa je mnogo češći slučaj da majka i kćerka imaju napet odnos prebacivanja i kritikovanja, nego odnos pun ljubavi, razumijevanja i podrške.Odnos sa majkom, prije svega određuje kakva će ona biti kao majka. Ako ima loš odnos sa majkom, možda će se mnogo truditi da bude drugačija i pruži svom djetetu ono što nije dobila od svoje majke, a možda će biti i previše zaštitnički nastrojena i zabrinuta.

Ali vas u ovom trenutku možda više zanima nešto drugo – genetika i emotivni mehanizmi, jer to je ono što utiče na nju i odražava se na vaš odnos.

Čak i ako ne liči fizički na svoju majku, vjerovatno joj je slična po temperamentu i inteligenciji. Možda ima majčin smisao za humor ili sposobnost da ostane mirna u stresnim i paničnim situacijama, možda je neposredna i otvorena, ili naprotiv, zagonetna, povučena i tiha.

Posmatrajte njenu majku i povežite stvari. Lako ćete vidjeti u čemu je vaša djevojka ista majka, a u čemu pokušava sebe da izgradi u suprotnom smijeru i moći ćete bolje da je razumijete, naročito u situacijama kada se sukobljavate i kada imate različite procjene i ocjene događaja i posljedica.

Ono što je upila posmatrajući odnos svojih roditelja, odnosno ponašanje majke prema ocu, neminovno će opredijeliti njena emotivna ograničenja i slobode. Od majke će naslijediti i seksualni apetit i sposobnost za uživanje, kao i spremnost da u vezi preuzima odgovornost, ili da se postavlja kao žrtva.

Neke talente će naslijediti od majke, kao i sklonosti i vještine. Možda je kuhinja i kućni poslovi neće zanimati, jer nikada nije imala doživljaj da je to ispunjavajuće iskustvo i jer ni njena majka nije sebe nalazila u domaćinskim vještinama. Ali zato će možda imati izražene umjetničke i improvizatorske sklonosti, koje dolaze do izražaja tamo gdje nedostaju domaćinske vještine i interesovanje.

Ako njena majka ima veliku količinu muške energije, organizator je i preduzima akcije, tu vrstu energije će najvjerovatnije imati i njena kćerka.

Svakako, ne možete razmišljati na ovaj način, a da usput ne prepoznajete i svoja porodična scenarija i modele koje ste naslijedili od roditelja, kao i mehanizme kojima pribjegavate, pružajući otpor roditeljskim uticajima.

Posmatrajući, upoređujući i razumijevajući, steći ćete širu sliku o tome kako nas naslijeđe i porodični odnosi programiraju i lakše ćete razlikovati ono što je autentično od onoga što reprodukujete i što vam kvari odnose i otežava život.

(Wannabemagazine.com)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*