Prirodne rezerve gasa na sjeveru Iraka dovoljne za potrebe cijele Evrope

Regija Kurdske samouprave na sjeveru Iraka bogata je prirodnim gasom, ali zbog nedovoljne infrastrukture za eksploataciju ovog prirodnog resura, plin se ne iskorištava u svom punom potencijalu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Regija Kurdske samouprave na sjeveru Iraka prirodnim gasom može snadbijevati i Tursku i Evropu”, istakao je predsjednik Parlamentarne komisije za energetiku regije Kurdske samouprave na sjeveru Iraka Serko Jevdet.

“Postoji jedan strateški sporazum između Turske i regije Kurdske samouprave na sjeveru Iraka o otpremanju prirodnog gasa u 2017. godini. Ovaj gas bi preko Turske bio dostavljan na evropsko tržište. Regija Kurdske samouprave na sjeveru Iraka može popuniti prazninu nastalu nakon što je Rusija obustavila dopremu prirodnog gasa Evropi”, kazao je Jevdet.

“To što evropske zemlje ne kupuju plin od Rusije, prouzrokovalo je ekonomsku krizu u toj zemlji. Regija Kurdske samouprave na sjeveru Iraka došla je u prvi plan i privukla pažnju evropskih zemalja”, smatra Jevdet.

Predsjedavajući Uredom za energetiku okruga Suleymaniye Galip Muhammed kazao je kako se u tom gradu nalaze rezerve od pet triliona kubnih stopa i da se 80 posto rezervi prirodnog gasa Kurdske samouprave nalazi na tom području.

Muhammet tvrdi da je prirodni gas u Sulaymaniyi najkvalitetniji gas na Srednjem istoku.

Na njivi izvjesnog Heleta Kerima u mjestu Jemjemal, koji se nalazi između Kirkuka i Sulaymaniye, u Iraku, primjetna je prisutnost prirodnog gasa. Kerim je kazao kako je na 90 metara dubine kopao bunar da bi navodnjavao njivu od 100 dunuma, prilikom čega je vidio da se zajedno s vodom pojavio i gas.

Kerim dodaje da je potom gas počeo da gori i da se vatra još uvijek nije ugasila. Ovo otkriće pokazuje da je samoupravna kurdska regija na sjeveru Iraka vrlo bogata podzemnim izvorima gasa i nafte.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*