Novu odjeću je puno važnije oprati prije nošenja od polovne

Prije nošenja puno je važnije oprati novu odjeću nego onu polovnu, a to se odnosi i na posteljinu, ručnike i sve ostalo što dolazi u dodir s kožom, poručuju dermatolozi.

Ne bi bilo loše oprati te tkanine dva puta, jer vrlo lako može sadržavati opasni formaldehid, koji proizvođači koriste da bi spriječili gužvanje materijala i pojavu plijesni. Inače se koriste i za čuvanje mrtvaca ili dijelova njihovih tijela.

Iako količina formaldehida ne bi smjela prelaziti neke zakonske granice, na tržištu se ipak nalazi odjeća u kojoj je ta količina daleko premašena. Pojava ove hemikalije nije rezervirana samo za jeftinije robne marke, već i one skuplje. Ova hemikalija uzrokuje mnoge zdravstvene probleme, primjerice, pojavu alergija, nekih kožnih bolesti, oslabljenog imuniteta, raka itd, piše Country Living.

Greenpeace organizacija napravila je lani analizu dječje odjeće i obuće vrlo poznatih i skupih svjetskih brendova. Uzeli su 27 uzoraka i poslali na analizu.

U 16 njih pronašli su opasne kemikalije, čak i otrovne, koje narušavaju hormonalnu ravnotežu u tijelu i uzrokuju druge zdravstvene probleme.

Nakon njihovih upozorenja neki proizvođači počeli su reducirati upotrebu hemikalija. Kažu kako su mnoge od tih hemikalija široko rasprostranjene u našem okruženju.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*