Političari iz RS poručili: Novi zakon ili referendum

Nakon vise od četiri sata političari u Republici Srpskoj na čelu sa predsjednikom entiteta, Miloradom Dodikom, potpisali su izjavu čiji je zaključak donošenje novog zakona u Ustavnom sudu BiH.

Svi zvaničnici pristuni na sastanku bili su jednoglasno protiv stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i za izmjenu Zakona u roku od četiri mjeseca.

Dodik je istakao da je rasprava bila konstruktivna i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su se okupili da u ovako komplikovanim političkim uslovima dođu do zajedničke izjave, u kojoj su pozvali i ostale političke patrije, institucije, organe, pa i pojedince da potpišu tu izjavu kao dio generalnog odnosa prema odluci Ustavnog suda.

“Dogovorili smo da se u narednom periodu, na osnovu odluke Narodne skupštine Srpske, organizuje referendum koji bi se odnosio na pitanje da li narod u Republici Srpkoj podržava ovakvu odluku Ustavnog suda i da li podržava da 9. januar ostane praznik Srpske”, naveo je Dodik.

Milorad Dodik je istakao kako je moguć i referendum o Danu Republike Srpske, ako ne bude dogovora o izmjeni zakona u Ustavnom sudu BiH, tj. ukoliko strane sudije ne budu izbačene iz procesa donošenja odluka.

“Prije 15 godina sudije stranci su trebali da odu”, rekao je Dragan Čavić.

Saglasnost s ovim stajalištima potvrdio je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić koji je inače Dodikov politički protivnik.

Bosić je kazao kako je Ustavni sud BiH “odavno uzeo ovlasti koje mu ne pripadaju”.

“On prekraja zakona i ustave (entiteta) te mijenja ustavni ustroj BiH”, kazao je Bosić ocijenivši kako je time Ustavni sud zapravo postao novi Ured visokog predstavnika (OHR).

“Mi smo protiv takvih političkih procesa”, kazao je Bosić smatrajući kako se to čini donošenjem odluka temeljem glasova dvoje sudaca iz reda bošnjačkog naroda i troje stranih sudaca.

Ustavni sud BiH i danas funkcioniše kao tijelo uspostavljeno Dejtonskim sporazumom. U njegovu su sastavu po dva suca iz reda tri konstitutivna naroda i troje stranih sudija.

U RS-u su nezadovoljni takvim omjerom snaga i tvrde kako većina odluka bude zapravo nametnuta zahvaljujući odlukama stranih sudija.

Dodik je poručio da će biti napravljen operativni plan provođenja ovih stavova.

“Republika Srpska će veoma brzo, u roku od nekoliko sedmica, predložiti novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem će biti eliminisane sve mogućnosti da se, na neki način, zamjenski djeluje na OHR koji je do sada nametao odluke, a sada imamo Ustavni sud koji, upravo većinama koje su do sada manifestovane, a to je tri stranca i dva Bošnjaka, intervenišu u politički sistem, politički život i institucije u BiH”, rekao je Dodik.

Sastanku u Palati Republike Srpske prisustvovali su premijerka Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, član Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, član Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Inicijativi predsjednika Srpske odazvali su se potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*