Počinje globalni samit o klimi: Hoće li se Erdogan i Putin sresti u Parizu?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovio je kako je spreman u što skorije vrijeme sastati se s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, s kojim bi razgovarao o situaciji nastaloj nakon što je turski F-16 oborio ruski bombarder Su-24M.

Erdogan je to izjavio u telefonskom razgovoru s predsjednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom.

“Nazarbajev je izrazio nadu da će dvije strane iskoristiti sve mjere radi smirivanja situacije”, navodi se u priopćenju službe za medije predsjednika Kazahstana, a prenosi agencija TASS.

Turska je u utorak na granici sa Sirijom oborila ruski bombarder, što je prvi put u pola stoljeća da je jedna NATO članica oborila ruski avion. To je izazvalo oštru reakciju Moskve.

Rusija je nakon toga ograničila turistička putovanja u Tursku, ostavila turske kamione da čekaju na granici, konfiscirala veće količine namirnica uvezenih iz Turske i počela s pripremom širih ekonomskih sankcija.

Vjerovatni susret u Parizu

Erdogan je u petak izjavio da se s Putinom želi sastati “licem u lice”.

“U Parizu je summit, vjerujem da će i on (Putin) prisustvovati. Tada možemo sjesti i razgovarati”, rekao je tada Erdogan.

Putin i Erdogan će, kako je najavljeno, prisustvovati globalnom summitu o klimi koji danas počinje u Parizu.

Na tom skupu će sudjelovati gotovo 120 šefova država, među kojima i predsjednici SAD-a, Kine, Indije i članica Europske unije – zemalja odgovornih za najveću emisiju štetnih ugljikovih plinova, kako bi dogovorili sporazum o jednom od najvećih izazova 21. stoljeća – spašavanju planete od razornih klimatskih posljedica.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*