10. godišnjica Oružanih snaga BiH: Ponosni na postignute rezultate i vojnike koji rade za dobrobit BiH

Tokom deset godina postojanja Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) pokazale su kako mogu odgovoriti na brojne sigurnosne i druge izazove u BiH i svijetu promovišući mir i obezbjeđujući sigurnost. Istaknuto je ovo danas u Domu Oružanih snaga BiH gdje su prezentovana dosadašnja dostignuća OS BiH čija se 10. godišnjica obilježava sutra, 1. decembra.

Tokom desetogodišnjeg perioda, OS BiH su stasavale i postizale dobre rezultate, kazao je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč.

Pripadnici OS BiH, prema njegovim riječima, posljednjih godina vrijedno su radili na rješavanju viškova zastarjelog naoružanja te postavili bolje standarde u domenu kvalitetnijeg upravljanja skladištima i streljivom. OS BiH također su, kako je kazao Jeleč, pomagale civilnim strukturama na obnovi nakon poplava u maju 2014. godine.

“Ove godine smo pomogli i obnovili dva mosta u općini Derventa. Spremni smo i u budućnosti da to nastavimo. Sudjelovali smo i u gašenju požara u Livnu, Treskavici i drugdje. Evakuacija unesrećenih zrakom je bila jedan od glavnih zadakata i tu smo uvijek spremni pomoći. Ponosni smo na rezultate na koje smo postigli i na vojnike koji rade za dobrobit BiH i dobrobit mira u svijetu”, kazao je Jeleč dodajući kako OS BiH kontinuirano rade na podmlađivanju kadrova koji učestvuju u misijama uspostavljanja i očuvanja mira u sivjetu.

Čestitajući godišnjicu svim pripadnicima OS BiH, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš najavila je nove projekte koje će OS BiH provesti uz odobrena finansijska sredstva.

“Očekujem od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH da imaju razumijevanja na naš proračunski zahtjev jer mi planiramo projekte, mi smo opterećeni starom opremom, ali naši ljudi su pokazali da su i bez toga uvijek u mogućnosti biti rame uz rame sa svima. To su pokazali i tokom poplava, na vježbama u BiH i Evropi, u mirovnim misijama”, kazala je Pendeš.

Desetu godišnjicu postojanja Oružanih snaga BiH obilježilo je i tragično stradanje dvojice vojnika OS BiH koji su ubijeni u blizini kasarne OS BiH u Rajlovcu.

S tim u vezi, Pendeš je kazala kako će Ministarstvo odbrane BiH iznijeti prijedlog mjera protiv terorističkih prijetnji i napada.

“Kada govorimo o terorizmu, on nema vjeru ni naciju, to je opće zlo s kojim se svijet susreće. Adekvatan odgovor ne može biti samo u okviru rada Ministarstva odbrane već svih institucija BiH. Mi sada ne možemo detaljnije komentarisati ubistva naših vojnika i napad na generala Jeleča, ne želimo ujtecati na to. Terorizam je opća prijetnja za sigurnost BiH. Ponosni smo jer su OS BiH jedan od faktora jedinstva, bez obzira što postoji i nacionalna različitost, pokazali da je to moguće u BiH”, zaključila je Pendeš.

Na posljednji incident u kojem su smrtno stradala dvojica vojnika OS BiH osvrnuo se i Jeleč koji je dodao kako će se u budućnosti veća pažnja posvetiti saradnji sa istražnim organima.

“OS BiH su učinile dodatne napore na sigurnosti da naše snage budu opremljenije. U budućnosti ćemo sarađivati više sa istražnim organima. Vjerujemo i očekujemo da se utvrdi ko je šta uradio i koji je motiv imao”, kazao je Jeleč.

Oružane snage BiH osnovane su 2006. godine kao profesionlana, vojna sila koju kontroliše i organizuje BiH. Oružane snage BiH čine pripadnici tri konstitutivna naroda koji rade na osiguranju suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH radi unapređenja ciljeva vanjske politike i zaštite građana BiH.

Oružane snage BiH učestvuju u civilno-vojnoj saradnji, u mirovnim misijama, organizuju protivminske akcije i deminiranje, rade na rješavanju viškova naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava.

Centralna manifestacija povodom Dana OS BiH, bit će održana sutra u kasarni OS BiH u Rajlovcu, piše Anadolu Agency (AA).

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*