People fleeing the unrest in Tunisia transfer onto the Italian military ship San Marco, off the southern Italian island of Lampedusa March 23, 2011. The San Marco arrived on Wednesday and will accommodate some 1,000 immigrants who have arrived in Lampedusa from Tunisia. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY SOCIETY)

U 2015. godini u Egejskom moru život izgubilo 185 djece izbjeglica

U 2015. godini u Egejskom moru između Turske i Grčke život je izgubilo 185 djece izbjeglica, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj podatak objavio je Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) koji tvrdi kako poginuli broj djece čini 30 posto od ukupnog broja (590) smrtno stradalih u Egejskom moru.

U septembru ove godine svjetsku javnost potresle su uznemirujuće fotografije sirijskog dječaka Aylan Kurdi pronađenog na obali obali turskog Bodruma. Od tada je, prema riječima glasnogovornice UNICEF-a Sarah Crowe, samo u oktobru u Egejskom moru poginulo 90 djece.

Jedan od petero poginulih mališana u prosjeku je mlađi od dvije godine što, prema UNICEF-u, čini pet posto smrtnih slučajeva poginule djece mlađe od dvije godine. Najveći broj izbjegličke djece koja su tragično stradala u Egejskom moru je iz Sirije, Afganistana i Iraka, i bile su mlađe od 12 godina.

Izbjeglice sa Bliskog Istoka i sjevera Afrike preko Egejskog i Sredozemnog mora pokušavaju doći do Evrope koja je trenutno zahvaćena izbjegličkim valom. Na hiljade njih svakodnevno pristiže u Evropu, raste i broj izbjeglica koje gube život na Mediteranu putujući u trošnim čamcima i po olujnom vremenu.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) od početka godine u Mediteranu je život izgubilo 3.563 izbjeglica od čega 589 u Egejskom moru, piše Anadolu Agency.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*