Al-Kaida zauzela dva ključna grada u Jemenu

Al-Kaida na Arapskom poluotoku (AQAP) učvrstila je svoj položaj na jugu Jemena nakon što je zauzela ključne strateške gradove Zinjibar i Ja'ar od provladinih snaga.

Borci AQAP-a pokrenuli su ofanzivu na ove gradove u zoru u srijedu, rekli su lokalni zvaničnici.

Al-Khader Haidan, vođa snaga u distriktu Zinjibar, rekao je za Al Jazeeru da se napad očekivao i da su borci Al-Kaide planirali da zauzmu regiju Abyan, gdje se nalaze oba grada koje su provladine snage uzele od pobunjenika Husija u julu.

“Abyan je uporište AQAP-a i već smo informirali vlasti u Adenu da nam pošalju vojno pojačanje, ali nismo dobili dovoljnu podršku od jemenske vojske”, rekao je.

“Zato su borci AQAP-a tako lako zauzeli dva glavna distrikta u Abyanu.”

Zinjibar, glavni grad provincije Abyan, bio je glavni fokus borbe protiv Husija.

To je bila četvrta regionalna prijestolnica koju su provladine snage uspjele da vrate nakon što su preuzele kontrolu nad lukom Aden od pobunjenika u julu.

Rat u Jemenu vodi se na mnogim frontovima sa velikim brojem zvaničnih i nezvaničnih snaga.

Predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi, kojeg podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i brojni narodni komiteti lojalni njegovoj Vladi, bori se za teritoriju sa šiitskim pobunjenicima i njihovim saveznicima koji su osvojili prijestolnicu Sanu ranije ove godine.

Pobunjenici kreću prema Al-Kaidi

Na jugu i istoku, AQAP je iskoristio borbe koje se vode na drugim mjestima da učvrste svoj položaj i prošire teritoriju koju kontroliraju.

Bashraheel Hisham Bashraheel, zamjenik urednika novina Al Ayyam, rekao je za Al Jazeeru da je AQAP ubrzano zauzeo neka područja tokom proteklog mjeseca bez nekog velikog otpora.

“Pobunjenici Husi sada kažu da će marširati prema ovim područjima”, kazao je, dodavši da će vladine snage imati “veliki zadatak” da razdvoje različite frakcije koje se bore.

Fadhl al-Rabei, politički analitičar i direktor Madar Studies Centra u Adenu, rekao je za Al Jazeeru da se čini da će AQAP preuzeti kontrolu nad cijelom provincijom Abyan.

Dodao je i da se čini da su narodni komiteti možda predali Zinjibar i Ja'ar kako bi natjerali vladine snage da se pridruže borbi sa AQAP-om.

“Postoji koordinacija između AQAP-a u Abyanu i narodnih komiteta i kada narodni komiteti žele nešto od Vlade, dozvoljavaju borcima AQAP-a da preuzmu područja u Abyanu”, rekao je.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula je vojnu kampanju protiv Husija u martu kako bi povratili Hadijevu Vladu nakon što su pobunjenici osvojili prijestolnicu i velike dijelove zemlje.

Najmanje 5.400 ljudi je ubijeno, a najmanje 1,5 miliona je raseljeno od početka rata.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*