Francuska zatvorila još jednu džamiju

Francuska policija zatvorila je džamiju istočno od Pariza u sklopu operacije pokrenute nakon napada 13. novembra, objavio je ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

On je novinarima potvrdio da su vlasti prošle sedmice zatvorile još dvije džamije, što je prvi takav slučaj u Francuskoj protiv vjerskih objekata za koje se sumnja da se bave, kako je naveo, “islamističkom radikalizacijom”.

Dodao je da su snage sigurnosti pronašle sumnjive dokumente u pretresu džamije u Lagny-sur-Marne u srijedu, odredile kućni pritvor za devet osoba i zabranile izlazak iz zemlje za njih 22.

Druge dvije džamije nalaze se u Gennevilliersu, sjeverno od Pariza i u Lyonu na jugoistoku zemlje.

Francuska, koja je nakon pariških napada uvela vanredno stanje, do sada je pretražila 2.235 kuća i zgrada, uhapsila 232 ljudi i zaplijenila 334 komada oružja, rekao je ministar.

Poruka muslimana

Francusko vijeće muslimana, sedam dana nakon napada, objavilo je poruku pročitanu tokom propovijedi u vrijeme molitve petkom u 2.400 džamija širom te države.

”Mi, francuski muslimani, potvrđujemo kategorično odbijanje svih oblika nasilja i terorizam koji su protiv vrijednosti mira i bratstva koje promovira islam”, naveli su u poruci.

Muslimani Francuske poručili su da su sastavni dio francuske nacije te izražavaju nepokolebljivu predanost Republici koja ujedinjuje sve ljude koji žive u toj državi.

U nizu napada u Parizu 13. novembra ubijeno je 130 ljudi, a ranjeno više od 350.

Napadači su pucali u restoranima, barovima i koncertnoj dvorani, gdje je ubijeno 89 osoba, a trojica napadača raznijela su se ispred nacionalnog stadiona.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*